Uutiset

Uusi mp3-kauppa aikoo saada nuoret maksamaan
musiikin lataamisesta

PAULA SALLINEN

Suomessa avataan torstaina ensimmäinen kopiosuojaamattomia mp3-musiikkitiedostoja myyvä verkkokauppa, The Ground.

Verkkokaupan perustavan Levyvirasto Oy:n toimitusjohtaja Antti Peisa syyttää kopiosuojauksia digimusiikin myynnin takeltelusta.

Suomessa digimusiikin myynti keikkuu kuuden prosentin tasolla, kun esimerkiksi Euroopassa verkossa myydään yli 10 prosenttia musiikista.

- Suomalaiset ovat teknisesti valveutuneita eikä DRM-suojaus uppoa suomalaisiin kuluttajiin, Peisa vertaa.

Monilla lataussivustoilla myynnissä on ollut pääsääntöisesti kopiosuojattuja tallenteita ja usein WMA-muodossa. Suojaamattomasta musiikista saa myös pulittaa enemmän kuin suojatusta.

Peisa pitää mp3-formaattia WMA:ta parempana, sillä useammat ohjelmat pystyvät soittamaan sitä. Tällä reseptillä Peisa uskoo The Groundin lohkaisevan prosentin Suomen äänitemarkkinoista.

Levy-yhtiöistä esimerkiksi EMI, Poko Records, Fullsteam Records, Plastic Passion ja Bad Wucum ovat siirtäneet omistamansa musiikin The Groundiin. Palvelua voivat käyttää myös artistit, joilla ei ole levytyssopimusta.

Jatkuu mainoksen jälkeen
Mainos päättyy

Tarjolla on yli 10 000 levyä noin 10 000 artistilta. Muiden suurten levy-yhtiöiden kanssa Levyvirasto vielä neuvottelee.

Laiton lataaminen on riski

Peisa myöntää, että musiikin laiton lataaminen voi nakertaa uutukaisen mp3-kaupan markkinoita.

Musiikkiteollisuuden kansainvälinen kattojärjestö IFPI arvioi, että jokaista laillisesti ladattua musiikkitiedostoa kohti ladataan 20 laitonta.

- On se riski. Musiikkia on helpompi varastaa kuin omenoita kaupasta.

Tekijänoikeuden tiedotus- ja valvontakeskuksen lakimiehen Jaana Pihkalan mielestä haukutaan väärää puuta, kun digimyynnin kangertelusta moititaan kopiosuojausta.

- Samat suojaukset ovat käytössä muuallakin, missä digimusiikkia myydään enemmän kuin Suomessa. Nuoret ovat tottuneet lataamaan musiikkinsa ja leffansa ilmaiseksi netistä, hän ruotii.

Suomessa laittomia vertaisverkkopalvelimia on kuudenneksi eniten maailmassa. Vertaisverkoissa käyttäjät voivat jakaa tiedostoja omalta tietokoneeltaan muille käyttäjille.

Peisa taipuu silti optimismiin.

- Suurin osa kuitenkin haluaa maksaa musiikista. Vaihtoehto on vain puuttunut.