Uutiset

Perniön vastaanottokeskus muuttuu kuntoutuskodiksi

TS/Päivi Palm<br />Kyösti Mäkelä on tyytyväinen vastaanottokeskukselta vapautuneisiin tiloihin. Kaupanpäällisiksi kuntoutuskoti sai upeat maisemat ja rauhallisen merenrantaympäristön.
TS/Päivi Palm
Kyösti Mäkelä on tyytyväinen vastaanottokeskukselta vapautuneisiin tiloihin. Kaupanpäällisiksi kuntoutuskoti sai upeat maisemat ja rauhallisen merenrantaympäristön.

PÄIVI PALM

Vuodenvaihteessa lopettanut Perniön vastaanottokeskus muuttuu vakavia mielenterveyssairauksia potevien ihmisten kuntoutuskodiksi. Toimintaa pyörittää yksityinen Rehabia Oy, joka on vuokrannut Perniöstä neljä vastaanottokeskuksen käytössä ollutta rakennusta.

Toiminta alkaa elokuussa ja tavoitteena on 50-60 uutta hoitopaikkaa. Luvassa on vähitellen töitä myös jopa 25-30 ihmiselle.

- Työntekijöitä tarvitaan paljon, koska palvelemme erittäin huonokuntoisia asiakkaita. He eivät tule omin avuin toimeen, joten hoitoa tarvitaan kellon ympäri. Useimmille kuntoutuskeskus on ainoa vaihtoehto mielisairaalalle, jossa monet ovat viettäneet jopa vuosikymmeniä, selvittää Rehabia Oy:n toimitusjohtaja Kyösti Mäkelä .

- Kallista sairaalahoitoa meidän asiakkaamme eivät kutenkaan tarvitse. Eikä sairaala voi olla kenenkään koti, tähdentää vastaava sairaanhoitaja Annikki Tulonen .

Rehabia Oy on yksityinen hoitolaitos, jonka omistavat Mäkelä, Turunen sekä paraislainen Timo Kerke .

Jatkuu mainoksen jälkeen
Mainos päättyy

Firma pyörittää nyt kahta ympäri vuorokauden palvelevaa hoitokotia Kemiössä. Kiilan yksikkö jää edelleen toimintaan, mutta entisessä motellissa toimiva Högmo sulkee ovensa.

- Högmon tiloissa ei ole mahdollista kehittää toimintaa, joten Perniön vastaanottokeskuksen tilat olivat hyvä vaihtoehto. Saimme neljä rakennusta ja upean ympäristön, sanoo Kyösti Mäkelä.

Perniön vastaanottokeskuksen omistaa salolainen kiinteistöneuvos Jorma Nieminen , joka etsi pitkään rakennuskokonaisuudelle sopivaa käyttöä. Nyt tilat on remontoitu ja Rehabia valmistautuu muuttamaan.

Ensimmäiseksi täyttyy Lepola-rakennus ja vähitellen myös sen vieressä sijaitseva Toivola. Vuokrasopimukseen kuuluu myös entinen toimistorakennus sekä suuri ruokala.

Alkoholisairaudet lisääntyvät rajusti

Perniö sopi Rehabialle hyvin, sillä firma tavoittelee uusia asiakkaita tulevasta Suur-Salosta. Jo nyt Kemiössä on paljon asiakkaita Salon seudun kunnista.

Hoitoon tulee mielenterveyskuntoutujia 19 kunnan alueelta, muun muassa Turusta, Loimaalta, Somerolta sekä Helsingin seudulta. Asiakkaat tulevat kuntien maksusitoumuksilla pääosin Halikon ja Tammiharjun sairaaloista.

- Suurella osalla asiakkaistamme on skitsofrenia-diagnoosi. Yhä useammin tulijat ovat vaikeasti alkoholisoituneita ihmisiä, jotka sairastavat dementiaa ja ovat monesti lähes liikuntakyvyttömiä, joten raskas ympärivuorokautinen hoito on välttämätöntä, sanoo Annikki Tulonen.

Alkoholivaurioista kärsivät asiakkaat ovat useimmat alle 50-vuotiaita. Annikki Tulonen ennustaa, että lähivuosina heidän määränsä lisääntyy tuntuvasti ja hoitokotien tarve kasvaa rajusti.

Kemiön Kiilan yksikössä on 32 paikkaa, Högmossa 15. Kaikkiaan firma työllistää nyt reilut 30 työntekijää.

Kyösti Mäkelä sanoo, että toimintaa mahdollisesti laajennetaan myös uusille urille. Tarvetta on nimenomaan raskaasta hoidosta kodinomaisissa yksiköissä.

- Hoitokoti on asiakkaillemme lähes ainoa mahdollisuus. Useimmat ovat niin sairaita, etteivät koskaan kuntoudu tavalliseen elämään edes tukiasuntoon.