Uutiset

Unkarilaisesta opiskelijasta tuli
puoluekorkeakoulussa kapitalisti

TS/Marita Vihervuori<br />Nykyään viininvijelijänä työskentelevä Janos von Beöthy sai sosialistisessa Unkarissa potkut, omien sanojensa mukaan liiallisen tehokkuuden takia.
TS/Marita Vihervuori
Nykyään viininvijelijänä työskentelevä Janos von Beöthy sai sosialistisessa Unkarissa potkut, omien sanojensa mukaan liiallisen tehokkuuden takia.

MARITA VIHERVUORI

Janos von Beöthy , 59, kertoo unkarilaisten panneen koko 1968 poliittisen kuohunnan Itä-Euroopassa pilkaksi ja muistelee aikakauden vitsejä:

- Prahassa oli moukarinheittokilpailu. Sen voitti Dubcek , mihin Breznev vastasi: Odotapa, kun heitetään sirppiä.

Vuoden 1956 kansannousu oli opettanut, että sosialismin voi murskata vain talouden avulla. Niinpä Unkarissa tehtiin vuonna 1968 laaja talousuudistus. Puoluekorkeakoulussa taloutta opiskellut Beöthy kuvaa uudistusta vallankumoukselliseksi, koska se toi kilpailun.

Aikaisemmin oli toteutettu samapalkkaisuutta, mutta uudessa järjestelmässä yritys sai vapaasti jakaa myönnetyn palkkasumman esimerkiksi kunkin työntekijän saavuttaman tuloksen mukaan. Beöthy muistuttaa, ettei sosialismissa ollut työntekoon ainoastaan oikeutta vaan myös velvollisuus.

Vuoden 1968 opiskelijaliikehdinnän Beöthy kertoo ilmenneen lähinnä musiikissa. Unkarissa kuunneltiin länsimaista rock-musiikkia. Radio Free Europeen saattoi lähettää toivomuksia ja ne myös soitettiin.

Jatkuu mainoksen jälkeen
Mainos päättyy

- En tiedä, oliko radioaseman kuunteleminen kiellettyä tai ei, ainakaan kukaan ei valvonut sitä.

Henkilökohtaiseen vapauden lisääntymiseen kuului myös pitkän tukan kasvattaminen.

- Minun kimppuuni hyökättiin pitkän tukan takia. Tänään se tuntuu uskomattomalta, Beöthy naurahtaa.

Hänen pieksemisensä ei tosin ollut helppoa, sillä hän on kookas mies ja harrasti aktiivisesti soutua. Soutu jäi vuonna 1968, koska hän aloitti opiskelun.

Puoluekorkeakoulussa kolmivuotinen ekonomin tutkinto suoritettiin kahdessa vuodessa. Toiselta ammatiltaan Beöthy on sähköteknikko, koska suoritti ylioppilastutkinnon ainesidonnaisessa lukiossa.

Potkut liiasta tehokkuudesta

Ekonomiksi valmistuttuaan Beöthysta tuli tekstiilitehtaan johtaja vuonna 1970, 21-vuotiaana. Laitoksessa oli 500 työntekijää.

- Se oli aivan liikaa. Aloin johtaa tehdasta kapitalistisesti ja kutistin määrän 160:een. Käytettävissä oleva rahamäärä palkkoihin silti pysyi samana, Beöthy kertoo.

- Hyvät palkat saivat aikaan sosiaalisen jännityksen muihin yrityksiin verrattuna. Saatoin valita parhaat työntekijät ja täytimme normit 130-prosenttisesti.

Vaikeudet alkoivat vuonna 1973. Beöthy mainitsee syyksi neuvostoideologialle uskollisen György Lazarin , josta tuli ensin varapääministeri ja svuonna 1975 pääministeri. Toinen syy Janos Kadarin kulta-ajan loppumiseen oli öljykriisi.

- Minut kutsuttiin vuonna 1973 puoluetoimistoon ja pakotettiin ottamaan 60 työntekijää lisää. Otin eläkeläisiä siivoamaan. Näin yrityksestä tuli paitsi normien ylittäjä myös siisti, Beöthy naurahtaa.

Vuonna 1974 Beöthy joutui taas puoluetoimistoon.

- Nyt minulle sanottiin, että johtotyylini oli talousjärjestelmään sopimaton ja kehotettiin eroamaan. Sain siis potkut liiasta tehokkuudesta, Beöthy sanoo.

- Olin tottunut elintasoon. Minulla oli omistusasunto ja Polski Fiat 125, idän Mersu. Kun ihmettelin, mitä nyt tekisin, minulle vastattiin, että sinulla on sininen passi. Mene 200 kilometriä lännemmäksi, siellä on sinun johtotyyliisi sopiva kapitalistinen järjestelmä.

Beöthy selittää, että Unkarissa oli kaksi passia, punainen, joka oikeutti liikkumaan sosialistisessa leirissä ja sininen, joka oikeutti poistumaan maasta länteen. Hän ei siis paennut laittomasti rajan ylitse, vaan lähti laillisesti kommunistipuolueen toivomuksesta.

Jatkuu mainoksen jälkeen
Mainos päättyy

- Lähdin 27.6.1974. Kiertelin Eurooppaa ja menin 20. elokuuta Zirndorfin pakolaisleirille. Saksalaiset paperit sain vajaassa kuukaudessa ja aloitin työskentelyn lokakuun alussa. Toimin sähköteknikkona, työnjohtajana.

Saksan yhdistyminen romahdutti arvon

Maatalousyrittäjä Beöthysta tuli omien sanojensa mukaan vahingossa. Mies osti huonokuntoisen talon maaseudulta, korjasi ja myi sen. Sitten hän löysi toisen talon ja alkoi korjata sitä. Siinä sivussa hän alkoi kasvattaa kanoja ja ankkoja

Tuohon aikaan ei vielä puhuttu vapaista luomukanoista, mutta huippuravintolat keksivät Beöthyn siipikarjan heti. Niin hänellä oli pian 100:n hehtaarin tila, puolet omaa maata ja puolet vuokralla.

- Tilani hinta oli 700 000 Saksan markkaa. Lainaa oli 300 000. Vuonna 1990 sain pankilta kirjeen, että vakuuksia oli korotettava. Maan arvo oli romahtanut 30 000 hehtaarihinnasta kolmeen tuhanteen, Beöthy kertoo.

Syynä romahdukseen oli Saksan yhdistyminen. Idässä oli ylin kyllin maatalousmaata.

- Seuraava isku oli lihaskandaali. Ensin skandaalin kohteena oli vasikka, sitten sika, nauta ja lopulta siipikarja. Kysyntä romahti ja huippuravintoloita meni konkurssiin.

- Olin ensimmäistä kertaa käynyt Unkarissa vuonna 1988. Ensimmäisen unkarilaisen maapalan ostin 1998 vapaa-ajanasunnoksi. Siellä kasvoi rypäleitä ja ne oli pakko korjata. Niin minusta tuli viininviljelijä, kertoo Beöthy.

Hän muutti lopullisesti takaisin Unkariin vuonna 2002 ja on nykyään arvostettu laatuviininviljelijä.

Ulkomaan kesäsarjassa palataan vuoteen 1968 eri maissa.

TS/All Over Press/Ferenc Vigovszki/Keystone<br />Vuonna 1968 Unkarin pääministerinä toimi kommunistipuolueen Jeno Fock, jonka aikana maassa toteutettiin laaja talousuudistus. Kun aikaisemmin Unkarissa oli toteutettu samapalkkaisuutta, nyt palkkoja voitiin maksaa tulosten mukaan.
TS/All Over Press/Ferenc Vigovszki/Keystone
Vuonna 1968 Unkarin pääministerinä toimi kommunistipuolueen Jeno Fock, jonka aikana maassa toteutettiin laaja talousuudistus. Kun aikaisemmin Unkarissa oli toteutettu samapalkkaisuutta, nyt palkkoja voitiin maksaa tulosten mukaan.