Uutiset

Ruotsin radiotiedustelu sanoo estäneensä murhan

Tukholma, STT
Telekuuntelukohun keskelle joutunut Ruotsin puolustusvoimien radiotiedustelu FRA on aloittanut vastaiskun. FRA:n johtaja on puolustellut tänään voimakkaasti laitoksensa toimintaa ja sanonut televalvonnan estäneen jopa poliittisen murhan.
 FRA on Ruotsissa kuuma puheenaihe, sillä valtiopäivät hyväksyi kesäkuussa kiistellyn lain, joka antaa laitokselle laajat kuunteluvaltuudet. Monet ruotsalaiset ovat suuttuneet laista.
- FRA:lla on ollut suuri merkitys hallituksen ja viranomaisten toiminnalle, totesi radiotiedustelun johtaja Ingvar Åkesson Svenska Dagbladet -lehdessä.
 Åkesson sanoi, että FRA on estänyt muun muassa poliitikon murhan. Hänen mukaansa FRA onnistui telekuuntelun avulla pääsemään selville murhaajajoukosta, joka jäljitti 2000-luvulla Ruotsiin paennutta poliitikkoa. Murhaajat oli lähetetty poliitikon entisestä kotimaasta.
 Åkesson kertoi myös ilmatilaloukkauksista, jotka olisivat voineet tulehduttaa Venäjän ja Ruotsin välejä. Telekuuntelun avulla FRA pystyi kuitenkin välittämään hallitukselle tietoja naapurimaan ilmavoimien keskusteluista, eikä selkkauksia näin ollen syntynyt.