Uutiset

Säiliörekan kaatuminen aiheutti räjähdysvaaran valtatie 8:lla

JAAKKO LOUHIVUORI

Säiliöauton kaatuminen ojaan tukki liikennettä keskiviikkoaamuyöhön asti Pyhärannassa valtatie 8:lla.

Tilanne kehittyi onnettomuuspaikalla vaaralliseksi, koska auton tankeista valui ympäristöön bensiiniä, jonka höyrystyminen aiheutti räjähdysvaaran.

Onnettomuus tapahtui iltapäivällä puoli viiden aikaan Ihoden huoltamon kohdalla.

Pelastuslaitoksen mukaan autossa oli lastina polttoainetta yhteensä 53 000 litraa, josta ympäristöön valui 4 000 litraa bensiiniä ja noin 2 000 litraa dieseliä.

- Suuren katastrofin ainekset olivat tässä onnettomuudessa läsnä. Jos bensiini olisi syttynyt syystä tai toisesta, niin ehjinä säilyneet tankit eivät olisi kestäneet kuumuutta, totesi alueen päivystävä palomestari Timo Lahtinen .

- Noin 53 000 litrassa räjähtävää polttoainetta on järjetön voima, Lahtinen sanoi.

Ympäristö eristettiin

Pelastajat tyhjensivät nopeasti paikalle saavuttuaan läheisen huoltamon ja sen piha-alueen ihmisistä mahdollisen räjähdyksen vuoksi. Aivan onnettomuuspaikan lähietäisyydellä ei ole asutusta, ja uteliaat käännytettiin nopeasti pois onnettomuuspaikalta.

Jatkuu mainoksen jälkeen
Mainos päättyy

- Naapuruston asukkaille tilanteesta ei syntynyt niin suurta vaaraa, että heidät olisi evakuoitu, Lahtinen selvitti.

Poliisi eristi sivulliset tehokkaasti huoltamon ympäristöstä, eivätkä ulkopuoliset päässeet edes näköetäisyydelle säiliöautosta. Liikenne ohjattiin kiertoteille, ja meno hidasteli illan mittaan ainakin Pyhärannan kapealla rantatiellä.

Kuski loukkaantui lievästi

Rekan kaatuminen katkasi myös katuvalolinjan, josta kytkettiin virta pois ensitöiksi.

- Mahdollisen räjähdyksen olisi voinut aiheuttaa monet eri tekijät myös rekan sisältä, painotti Lahtinen

Rekka-auto kellahti ojaan huoltamon risteyksessä, jossa usein käytetään tienpiennarta oikealta ohittamiseen. Pelastusviranomaiset eivät osanneet vielä tiistaina arvioida rekan kaatumisen tarkkaa syytä. Kuski selvisi onnettomuudesta vähäisin vammoin, ja hänet kuljetettiin tarkastettavaksi Rauman aluepäivystykseen.

Polttoainepäästö saatiin rajattua pienelle alueelle, eikä se alustavien arvioiden mukaan aiheuta merkittäviä ympäristövahinkoja. Räjähdysvaaran vuoksi onnettomuusrekkaa ja sen välitöntä ympäristöä vaahdotettiin runsaasti. Suoja-aineella peitetään ympäristöön vuotanut bensiinialue, ja vaahtokerros estää tehokkaasti vaarallista höyrystymistä.

Auton tankit tyhjennettiin lopulta paikalle tilattuun säiliöautoon, ja tämän jälkeen kaatunut rekka nostettiin ojasta ajoradalle. Ihoden onnettomuuspaikalla oli yhteensä kahdeksan pelastusyksikköä Uudestakaupungista, Raisiosta ja Raumalta.