Uutiset

Intian hallitus selvisi tulikokeesta

Intian hallitus saavutti tiistaina niukan voiton parlamentin luottamusäänestyksessä. Tuloksen myötä Intian ja Yhdysvaltain ydinalan yhteistyösopimuksen valmistelu jatkuu.

Parlamentin puhemiehen mukaan hallitusta kannatti 275 edustajaa ja 256 vastusti.

Ydinsopimus oli koko hallituskriisin ja luottamusäänestyksen syynä. Pääministeri Manmohan Singhin koalitioon kuuluneet kommunistit vastustavat sitä ja vetäytyivät heinäkuun alussa hallituksesta.

Opposition ja hallituksen mittelöstä aavisteltiin tiukkaa, ja se näkyi perusteellisissa ennakkovalmisteluissa. Muutamia parlamentin jäseniä jopa vapautettiin väliaikaisesti vankilasta, jotta he saisivat ottaa osaa istuntoon.

Lisäksi paikalle lennätettiin leikkauksista toipuvia kansanedustajia suoraan toipilasvuoteiltaan.

Ovet auki IAEA:lle

Salissa tunnelma oli kireä, ja äänestys uhkasi vielä viime hetkillä vesittyä kokonaan, kun opposition edustajat alkoivat heilutella isoja rahatukkoja väittäen niitä hallituksen tarjoamiksi lahjuksiksi. Puhemies joutuikin keskeyttämään istunnon hetkeksi.

Jatkuu mainoksen jälkeen
Mainos päättyy

Intian ja Yhdysvaltain sopimus avaisi rauhanomaisen ydinteknologian ja siviilikäyttöön tarkoitetun ydinpolttoaineen kaupan maiden välillä. Intia voitaisiin jatkossa ehkä kutsua mukaan 45 valtion muodostamaan ydinalan viejämaiden ryhmään NSG:hen.

Maa saisi poikkeuskohtelun, sillä se ei ole edes allekirjoittanut kansainvälistä ydinsulkusopimusta.

Intia puolestaan lupautuisi avaamaan ydinlaitoksiaan Kansainvälisen atomienergiajärjestön IAEA:n tarkastajille. Se on merkittävä myönnytys maalta, joka on ydinkysymyksissä kulkenut omia polkujaan vuosikymmenet.

Kommunistit ovat vastustaneet sopimusta lähes siitä lähtien kun Singh ja Yhdysvaltain presidentti George W. Bush sopivat sen perusteista kolme vuotta sitten. Heidän mielestään pääministeri on taipunut amerikkalaisen imperialismin edessä.

Hallituksen mukaan sopimus on välttämätön, jotta Intia pystyisi tyydyttämään energiantarpeensa ja jatkamaan kamppailua köyhyyden vähentämiseksi.

Yhdysvallat on hoputtanut Intiaa hyväksymään sopimuksen ennen Bushin kauden loppua. Tullakseen voimaan se tosin vaatii siunauksen myös NSG:ltä, IAEA:lta ja Yhdysvaltain kongressilta.