Uutiset

Pujontorjunta jää aktiivikansalaisten vastuulle

KAISA MYLLYLÄ

Pujon niitto jää tänäkin kesänä kaupunkilaisten vastuulle Turussa. Vuosikymmenen alun kesinä toteutettua Nuorten työtuki ry:n, Turun kaupungin ja muiden yhteistyötahojen pujontorjuntakampanjaa ei saada käyntiin.

- Köyhänä yhdistyksenä meillä ei ole varaa palkata ohjaajaa ilman kaupungin tukea. Valtuusto päättää, miten rahat jaetaan, kritisoi Nuorten työtuen puheenjohtaja Jyrki Heinonen .

Heinonen kertoo, että niitetyillä alueilla tehdyissä tutkimuksissa havaittiin siitepölymäärien vähentyneen kampanjan jälkeen. Hänen mukaansa muutaman kymmenen nuoren palkkaamiseen ei suurta rahamäärää tarvittaisi. Nyt lasku tulee myöhemmin paitsi vakavista allergiatapauksista terveydenhuollossa, myös työttömien nuorten aiheuttamista kuluista sosiaalitoimessa.

Niittotöissä olleet nuoret palkattiin lähinnä valtion mutta myös muiden tahojen, esimerkiksi Turun kaupungin, työllistämisvaroin.

Turun kaupunginpuutarhuri Mari Helin kertoo, että kaupungin viherlaitos ei yksinään pysty pujoja niittämään. Hänen mukaansa kaupungilla on 450 hehtaaria rakentamattomia jouto- ja niittyalueita, joilla pujo viihtyy. Ne niitetään kerran kesässä, jos sitäkään.

Jatkuu mainoksen jälkeen
Mainos päättyy

- Saamme ihan kauheasti soittoja kaupunkilaisilta, Helin kertoo.

Pujojen kukinta alkaa seudulla lähipäivinä ja kestää elokuun loppuun saakka. Juuri kuun vaihde on pahinta siitepölyaikaa.

- Ilman muuta kampanjoinnin pitäisi olla jatkuvaa ja säännöllistä. Kun torjunta on satunnaista, elämme kädestä suuhun, Helin kertoo.

Kaupungin viheryksikkö tarjoaa apuaan kaupunkilaisille, jotka haluavat itse järjestää niittotalkoot asuinalueellaan.

- Voimme tuoda välineitä, kuten jätesäkkejä ja lavoja. Autamme myös pujojen pois viemisessä, Helin kertoo.

Asukkaiden muodostamat talkooporukat voivat ottaa yhteyttä työnohjaajiin soittamalla numeroon 050-562 4165 viimeistään paria päivää ennen talkoita.