Uutiset

Pätkätöistä on päässyt
44 000 suomalaista

PAULA SALLINEN

Osa-aikaista tai määräaikaista työtä tekee yhä harvempi suomalainen. Epätyypillisissä työsuhteissa ahertaa 44 000 suomalaista vähemmän kuin viime vuoden kesäkuussa, käy ilmi Tilastokeskuksen tuoreista tilastoista.

Sitä vastoin kokoaikatöitä paiskii 75 000 suomalaista enemmän kuin vuosi sitten.

Työ- ja elinkeinoministeriön erikoissuunnittelija Mikko Kauppinen arvelee, että määräaikaisuuksia on leikannut vuoden vaihteessa voimaan tullut laki, joka langettaa perusteettomia määräaikaisuuksia solmiville työnantajille sakot.

- Varmasti myös asian saama julkisuus on vaikuttanut, Kauppinen uskoo.

Talouden porskuttaminen on lisännyt myös työssä käyvien määrää. Töitä on noin 2 670 000 suomalaisella, mikä on 49 000 työpaikkaa enemmän kuin viime vuoden kesäkuussa. Sekä palkansaajia että yrittäjiä on nyt enemmän.

Työllisyysaste, eli työllisten osuus 15-64-vuotiaista, oli kesäkuussa 74,4 prosenttia. Työllisyys koheni eniten Etelä- ja Itä-Suomen lääneissä.

Kauppinen huomauttaa, että töissä käyvien määrä on ollut kasvussa vuoden 2004 kesäkuusta lähtien. Nyt hiipuva korkeasuhdanne näkyy Kauppisen mukaan työvoiman kysynnässä viiveellä.

Työttömien määrä väheni vuodessa 14 000 ihmisellä. Vailla työtä on nyt 195 000 eli 6,8 prosenttia työvoimasta

Työttömyysaste oli matalin Etelä-Suomen läänissä ja korkein Lapin läänissä, missä työtä puuttui 11,9 prosentilta työikäisistä.