Talous

Vuokralaisten varovaisuus viivyttää jokauppa- ja toimitilojen rakentamista

TS/Saara Pelkonen<br />Osaa hankkeista vaivaavat jo talouden taantuman merkit. Skanssin kauppakeskuksen rakentaminen on kuitenkin edennyt aikataulussaan ja vastikään ovat käynnistyneet sisustustyöt. Sen sijaan Skanssin asuntoalueen rakentamisen aloitusta on lykätty.
TS/Saara Pelkonen
Osaa hankkeista vaivaavat jo talouden taantuman merkit. Skanssin kauppakeskuksen rakentaminen on kuitenkin edennyt aikataulussaan ja vastikään ovat käynnistyneet sisustustyöt. Sen sijaan Skanssin asuntoalueen rakentamisen aloitusta on lykätty.

JENNI KIMPIMÄKI, MARIANNE TIKKA

Talouden epävarmat suhdanteet ovat puraisseet jo kauppa- ja toimitilarakentamista. Rakennushankkeiden aloittamista mietitään yhä tarkemmin.

Esimerkiksi YIT:n Piispanristille maaliskuussa aloittaman Magneetti-kauppakeskuksen jatkorakentaminen on ajautunut epävarmuuteen. Jouluun mennessä valmistuu ensimmäinen vaihe, 2 500 neliömetriä, josta puolet on vuokrattu Hoplopille.

- Sen jälkeen edetään tilanteen mukaan. Jos halukkaita tulijoita on, niin sitten jatketaan rakentamista, aluejohtaja Jyrki Meri kertoo.

Hän arvioi, että yleinen taloudellinen tilanne on heikentänyt mahdollisten tulokkaiden intoa tilojen vuokraamiseen.

- Jos kuluttajat seuraavat tilannetta tarkasti, niin myös yritykset seuraavat suhdanteita tarkoin. Päätöksenteko on ollut hankalaa ja viivästynyt, Meri sanoo.

TKD Suomen Kaarinan Krossiin suunnittelema ostospuisto on haudattu tyystin. Toimitusjohtaja Riku Nisula kertoo, että A-katsastuksen omistaman tontin käytöstä ei päästy sopuun, mistä syystä esisopimukset mahdollisten tilojen käyttäjien kanssa on purettu.

Jatkuu mainoksen jälkeen
Mainos päättyy

- Suunnitteluvaihe pitkittyi käyttäjien kannalta liikaa, Nisula toteaa.

TKD Suomi omistaa lähistöllä noin 18 000 neliön tontin, jonne suunnitellaan yhä rakentamista tilaa vievälle kaupalle. Vielä sopimuksia ei kuitenkaan ole.

- En usko että tyhjiä tiloja lähdetään rakentamaan. Pääkäyttäjä täytyy meilläkin ensin olla, Nisula sanoo.

Catella Propertyn arviointiasiantuntija Janne Alho uskoo, että ostoskeskusten rakennusbuumi jatkuu niin kauan kuin kiinteistönomistajat löytävät vuokralaisia tiloihinsa.

Kilpailu takaa sen, että vuokralaiset eivät halua luopua markkinaosuuksistaan ja vuokraavat siksi ahkerasti liiketiloja.

- Kysyntää on ainakin toistaiseksi riittänyt vuokratiloihin. Nykyään ulkomaalaisia ketjuja haetaan vuokralaisiksi, Alho kertoo.

Skanssi ja TOK porskuttavat

Turun Osuuskauppaa heikentyneet näkymät eivät pelota. TOK aikoo investoida lähivuosina kahteen Kodin Terraan, Raisiossa ja Kaarinassa, kunhan kaavoitus alueilla valmistuu. Raisiossa voidaan päästä rakentamaan jo ensi vuonna. Yhden Kodin Terran rakentaminen maksaa kaikkiaan noin 20 miljoonaa euroa.

- Taloudellisesti huono vaihe on tietenkin kaupalle paha, mutta me teemme suunnitelmia pitkällä aikavälillä. Taantumia tulee ja taantumia menee, TOK:n toimitusjohtaja Harri Koponen sanoo.

Myös kauppakeskus Skanssin rakentaminen on Hartela Oy:n toimitusjohtajan Heikki Hartelan mukaan edennyt suunnitellusti. Ensi huhtikuussa avautuvassa keskuksessa on käynnistetty sisustustyöt. Tiloista oli kesän alussa vuokrattu noin 70 prosenttia.

Sen sijaan Skanssin asuinalueen aloittamisen osalta päätökset tehdään vasta syksyllä. Rakennusliikkeet ovat lykänneet ja vähentäneet asuntoaloituksia reippaasti tänä vuonna.

Toimitiloihin ei löydy riittävän isoja käyttäjiä

Catellan Propertyn Alho uskoo, että toimitilarakentamisen puolella seuraava puoli vuotta on odottavaa aikaa. Epävarmuus onkin tarttunut myös Turun toimitiloihin. Esimerkiksi YIT:n Kupittaalle suunnittelemasta Intelligate 2 -toimitilasta ei ole vieläkään tehty rakentamispäätöstä, vaikka vielä helmikuussa päätöksen arvioitiin syntyvän hyvin pian.

YIT:n Meri kertoo, että varmoja esisopimuksia on kolmasosaan suunnitelluista 7 500 neliön tiloista. Se ei kuitenkaan riitä, joten aloittaminen on viivästynyt.

Jatkuu mainoksen jälkeen
Mainos päättyy

- Näin on käynyt. Haemme kahta suurta käyttäjää niin, että tiloista yli 50 prosenttia olisi vuokrattu. Vuokralaiskandidaatti oli jo, mutta nyt joudummekin hakemaan tilalle uutta, Meri kertoo.

Hänen mukaansa rakentamisen aloituksen pitäisi varmistua syksyllä.

Jäissä on edelleen myös Skanskan Kupittaalle suunnittelema toimitalo Valo, johon on aiottu rakentaa kaikkiaan 15 000 neliötä. Luonnokset ja rakennuslupa ovat olleet plakkarissa jo pitkään, mutta rakentamista ei ole aloitettu.

Skanskan aluejohtaja Jari Pölönen kertoo, että tiloja on kyllä tarjottu eri tahoille, mutta sopivaa käyttäjää ei ole löytynyt.

- Haemme pääkäyttäjää, joka ottaisi ainakin muutaman tuhat neliötä. Meillä on valmius rakentaa kolmessa eri vaiheessa, mutta emme saa hanketta liikkeelle ellei ole pääkäyttäjää. Turussa ei ole montaa isoa toimijaa, Pölönen toteaa.

Lundén-Kiinteistöt sen sijaan suunnittelee aloittavansa Kupittaalla kolmannen High Tech Centren rakentamisen. Toimitusjohtaja Juhani Lundén kertoo, että rakennuksen suunnittelu ja vuokralaisneuvottelut ovat käynnissä.

- Rakennustyöt aloitetaan viimeistään ensi kevättalvella, Lundén sanoo.

Kolmas High Tech Centre rakennetaan High Tech Centre 1:n ja 2:n väliin. Rakennuksesta tulee 5 500 neliön laajuinen. Lundénin mukaan 5-kerroksiseen rakennukseen on löydetty vuokralaisia täyttämään noin puolet kerrosneliöalasta.