Uutiset

Turun Kurjenlinnassa todettu MRSA-sairaalabakteeri oli vain yksittäistapaus

SALLA TUOMOLA

Turun Kurjenlinnan pitkäaikaissairaanhoitoyksikön yhdellä osastolla todettiin pari viikkoa sitten yksittäinen MRSA-sairaalabakteeritapaus. Tällä kertaa laitoksessa päästiin säikähdyksellä, sillä tiistaina valmistuneen raportin mukaan muilta potilailta otetut näytteet olivat negatiiviset, eikä bakteeri ollut päässyt leviämään epidemiaksi.

- Yksittäistapaus tuli meille Tyksistä. Bakteeri löydettiin potilaalle tehdyn operaation vuoksi otetuista näytteistä. Hänet eristettiin nopeasti yksikkömme MRSA-osastolle, jossa potilaat ovat kosketuseristyksissä, kommentoi ylilääkäri Heikki Alanko Turun terveystoimesta.

Alanko kuvaa hoitoyksikön muilta potilailta kahteen kertaan otettuja näytteitä varotoimenpiteeksi, jolla pyritään estämään bakteerin leviäminen. Viimeksi Turun kaupungin pitkäaikaishoitoyksiköistä Kurjenmäkikoti 2:ssa esiintyi useampia MRSA-tartuntoja tänä keväänä.

- Tuolloin infektion saaneita oli kymmenkunta. Tapaukset todettiin sattumalöydöksenä, ja bakteerin alkukohta oli jossakin muussa sairaanhoitolaitoksessa, josta meille on tultu jatkohoitoon, Alanko sanoo.

Jatkuu mainoksen jälkeen
Mainos päättyy

Kurjenlinnan eristetyllä MRSA-osastolla on noin 20 potilaspaikkaa. Myös omaiset ja hoitohenkilökunta joutuvat suojautumaan osastolla liikkuessaan.

- MRSA tarttuu käsikontakteissa, joita ei saisi tietenkään olla. Ihmisen ei tarvitse kuitenkaan olla sairas, vaan tartunnan voi saada esimerkiksi antibioottihoidon jälkeen, Alanko kertoo.

Alkuvuosi ollut synkkä

Myös Tyksissä MRSA-sairaalabakteeri on tällä hetkellä kurissa. Infektiolääkäri Reijo Peltosen mukaan yksittäistapauksia esiintyy kuitenkin aika ajoin.

- Uudet tartunnat aiheuttavat selvitystarpeen. Kun todetaan yksi infektio, kontaktissa olleet ihmiset tutkitaan. Nyt epidemiaa ei ole Tyksissä eikä Kurjenlinnassa.

Varsinais-Suomen sairaanhoitopiirissä MRSA-tartuntoja on kuitenkin esiintynyt kuluvana vuonna enemmän kuin aikaisemmin. Sairaalaepidemiat keskittyivät erityisesti alkuvuoteen.

Kansanterveyslaitoksen (KTL) tartuntatautirekisterin mukaan vuoden 2008 aikana piirin alueella on ollut kaikkiaan 87 tartuntatapausta, kun koko viime vuonna tapauksia oli vain 66.

- Tavallisesti epidemiat tulevat vasta kesäkuukausina. Olemme onnistuneet MRSA:n torjunnassa yleensä hyvin, mutta kuluva vuosi on ollut lannistava. Muutokset eivät ole mullistavia, mutta koko vuoden kannalta on ikävää, että epidemiat osuivat heti alkuvuoteen, Peltonen toteaa.

Tämä on korjattu versio. Aiemmassa versiossa todettiin virhellisesti, että MRSA-sairaalabakteeriepidemia oli tänä keväänä Kurjenlinnassa. Epidemia oli kuitenkin Turun Kurjenmäkikoti 2:n pitkäaikaishoitoyksikössä.