Uutiset

Vaalivoittajaksi julistettu Mugabe
vakuutti pyrkivänsä sovintoon

Zimbabwen presidentti Robert Mugabe vakuutti sunnuntaina pyrkivänsä sovintoon ja neuvotteluihin opposition kanssa. Mugabe voitti vaaliviranomaisten mukaan presidentinvaalien toisen kierroksen ylivoimaisesti ja vannoi jo sunnuntaina virkavalan aloittaessaan kuudennen presidenttikautensa.

Vaaleja seurannut Eteläisen Afrikan kehitysjärjestön SADC:n tarkkailijaryhmä totesi, että vaalit eivät kuvastaneet Zimbabwen kansan tahtoa. Oppositiopuolue MDC-puolestaan sanoi vaaleja "vitsiksi". Ulkomailla vaaleja on luonnehdittu niin huijaukseksi kuin farssiksikin.

Presidentinvaalien perjantaisella toisella kierroksella äänesti viranomaisten mukaan 42 prosenttia äänioikeutetuista. Osuus oli samaa luokkaa kuin äänestysprosentti ensimmäisellä kierroksella. Mugabe sai vaaliviranomaisten mukaan annetuista äänistä yli 85 prosenttia.

Mugabe oli ainoa ehdokas oppositiojohtaja Morgan Tsvangirain vetäydyttyä vaaleista. Vaalilipuissa oli kuitenkin vielä Tsvangirain nimi. Ensimmäisellä kierroksella maaliskuussa Tsvangirai sai virallisen laskennan mukaan 48 prosenttia ja Mugabe 43 prosenttia äänistä.

Jatkuu mainoksen jälkeen
Mainos päättyy

"Vaalit täysi vitsi"

Mugaben edustajat kertoivat, että myös oppositiojohtaja Tsvangirai oli kutsuttu Mugaben virkaanastujaisseremoniaan. Tsvangirai kieltäytyi, mutta sanoi kuitenkin olevansa valmis Afrikan unionin välityksellä käytäviin keskusteluihin Mugaben hallituksen kanssa.

Tsvangirain MDC-puolue nimitti vaaleja "vuoden vitsiksi". Myös muissa Afrikan maissa äänenpainot Mugabea vastaan ovat jyrkkenemässä. Kenian pääministeri Raila Odinga , entinen oppositiojohtaja, sanoi, että Zimbabwen kriisin ratkaisemiseksi tarvitaan Afrikan unionin rauhanturvajoukkoja.

Tarkkailijat vaativat uutta vaalia

Afrikan maista saapuneet vaalitarkkailijat sanoivat vaaleihin sisältyneen niin paljon rikkeitä, että ne olisi järjestettävä uudelleen. Afrikkalaiset tarkkailijat olivat yksi harvoista ryhmistä, jotka oli päästetty seuraamaan vaaleja.

- Nämä vaalit eivät olleet vapaat tai rehellisetkään, sanoi tarkkailijaryhmän johtaja Marwick Khumalo.

Mugaben on kerrottu matkustavan maanantaina Egyptiin Sharm el Sheikhiin, missä pidetään Afrikan unionin huippukokous.

84-vuotias Mugabe on hallinnut maata sen itsenäistyttyä Britannian alaisuudesta 1980.