Uutiset

Homojen paraateja
useissa Euroopan maissa

EPA EPA-PHOTO / ALL OVER PRESS<br />Pariisissa homoseksuaalien Gay Pride -paraatiin osallistui lauantaina yli puoli miljoonaa ihmistä.
EPA EPA-PHOTO / ALL OVER PRESS
Pariisissa homoseksuaalien Gay Pride -paraatiin osallistui lauantaina yli puoli miljoonaa ihmistä.

Yli puoli miljoonaa ihmistä osallistui homoseksuaalien Gay Pride -paraatiin Pariisissa lauantaina.

Paraatiin osallistui muun muassa Pariisin pormestari Bertrand Delanoe sekä entinen kulttuuriministeri Jack Lang , jotka ovat molemmat sosialistipuolueesta. Mukana oli myös edustajia konservatiivisesta hallituspuolueesta UMP:stä.

Gay Pride -paraateja oli lauantaina useissa muissakin Euroopan maissa.

Tshekkiläisessä Brnon kaupungissa äärioikeistolaiset ryhmittymät käyttivät kyynelkaasua osanottajia vastaan ennen kuin paraati oli ehtinyt alkaa.

Parisataa poliisia oli määrätty valvomaan järjestystä Brnossa. Paraatia olivat julkisuudessa tukeneet muun muassa Tshekin ihmisoikeus- ja vähemmistönministeri Dzamila Stehlikova ja tennislegenda Martina Navratilova.

Kansallismielisten ryhmien uhkaukset säestivät Gay Pride -paraatia myös Bulgarian pääkaupungissa Sofiassa. Kaupungin pormestari oli määrännyt paraatin siirrettäväksi kaupungin laitamille pois keskikaupungin puistosta, "koska monet lapset leikkivät siellä".

Bulgarian kansallismielisten ryhmien lisäksi paraatia arvostelivat ortodoksisen kirkon ja muslimien edustajat.

Gay Pride -paraati järjestettiin lauantaina myös Berliinissä ja Kroatian pääkaupungissa Zagrebissa.

Homojen paraateissa ympäri maailmaa tavataan muistaa vuoden 1969 kesäkuun 28. päivää New Yorkissa, missä homot ryhtyivät vastustamaan poliisien heihin kohdistamaa mielivaltaa ja pelottelua.