Uutiset

Venäjä haluaisi väljemmän
sopimuksen kuin EU

EU:n ja Venäjän kymmenen vuotta vanha kumppanuussopimus on valtava asiakokonaisuus, joka säätelee muun muassa yhteisiä demokratia-, kauppa- ja turvallisuusasioita. Erityisesti energiakaupan kasvettua uusiin mittoihin sekä EU että Venäjä tarvitsevat uuden sopimuksen, mutta asiakirjan luonteesta ollaan selvästi eri mieltä.

Venäjä haluaisi luoda yleispätevän kehyssopimuksen, kun taas EU tavoittelee yksityiskohtaista säännöstöä, joka määrittelisi esimerkiksi sen, kuinka eurooppalaiset voivat investoida Venäjän energiaan.

Onkin epäilty, että Venäjä onnistuu neuvottelujen pitkittyessä vesittämään vanhan, yksityiskohtaisemman sopimuksen. Tätä epäilyä tuki presidentti Medvedevin tapa julkistaa neuvottelujen lähtölaukaus Hanti-Mansijskissa.

- Tästä uudesta sopimuksesta tehdään kohtuullisen tiivis ja kehystyyppinen ilman liiallisia yksityiskohtia, Medvedev kuvaili.

Myös sopimuksen kesto on vielä arvoitus. Nimettömänä pysyttelevä Kremlin neuvonantaja arveli uutistoimisto Itar-Tassille, että sopimuksesta tulisi vähintään viisivuotinen. Edellinen kymmenvuotinen sopimuskausi päättyi jo viime vuonna, mutta sitä jatketaan uuden sopimuksen solmimiseen saakka.

Neuvottelujen odotetaan kestävän ainakin vuoden huolimatta siitä, että unionin seuraava puheenjohtajamaa Ranska on ottanut sopimuksen ajamisen sydämenasiakseen. Myös pääministeri Vladimir Putin on pyrkinyt lämmittelemään Venäjän kahdenvälisiä suhteita Ranskaan, minkä venäläislehdistö on tulkinnut haluksi vauhdittaa sopimuksen syntyä.