Uutiset

Tavallinen serbi tyytyy Kosovon menetykseen

LK/REUTERS<br />Eläkeläiset pelasivat shakkia belgradilaisessa puistossa maanantaina. Ainakaan Belgradiassa ei tavallista serbiä vidovdan tai Kosovo juuri kiinnosta.
LK/REUTERS
Eläkeläiset pelasivat shakkia belgradilaisessa puistossa maanantaina. Ainakaan Belgradiassa ei tavallista serbiä vidovdan tai Kosovo juuri kiinnosta.

MARITA VIHERVUORI

Tänään lauantaina vietetään serbien pyhää päivää, vidovdania, kansallisen innostuksen ilmentymää. Päivää juhlitaan Kosovo Poljen tappiollisen, vuoden 1389 taistelun kunniaksi. Tarinan mukaan koko ruhtinas Lazarin johtama serbien sotajoukko matkasi tuolloin taivaaseen.

Vidovdan on myös verinen päivä. Tuona päivänä ammuttiin ensimmäisen maailmansodan lähtölaukaus murhaamalla Itävallan arkkiherttua.

Kosovo Poljen taistelun 600-vuotisjuhlassa Slobodan Milosevic julisti taistelukentälle kerääntyneen miljoonayleisön edessä serbien ryhtyvän ase kädessä puolustamaan oikeuksiaan, mikä tarkoitti Suur-Serbian luomista. Seuraus oli 1990-luvulla käytyjen sotien sarja.

Nyt juhlitaan ensimmäistä vidovdania Kosovon itsenäistymisen jälkeen. Ilmassa on jännityksen tuntu. Radikaalien ja kansallismielisten hallitushaaveet ovat mennyttä, vidovdan voi tarjoata tyytymättömyyden varaventtiilin.

"Tärkeämpiäkin ongelmia"

Serbia saa kohta länsimielisen hallituksen. Sen ohjelman yksi tärkeimmistä kohdista on Serbian koskemattomuuden ja riippumattomuuden puolustaminen, mikä tarkoittaa, ettei Kosovon itsenäistymistä edes maltilliset hyväksy.

Jatkuu mainoksen jälkeen
Mainos päättyy

Siitä huolimatta tavallista serbiä ei vidovdan tai Kosovo kiinnosta, ei ainakaan Belgradissa: Kosovo on kaukana ja vieras.

- Mielenosoittaminen on turhaa. Amerikka on päättänyt, että Kosovo otetaan pois Serbialta ja siihen on tyytyminen, sanoo taiteilija Mile Davidovic .

- Sitä paitsi Serbialla on tärkeämpiäkin ongelmia kuin Kosovo, siellähän asuu pelkkiä albaaneja. Jos Serbian sydän on Serbian ulkopuolella, niin mitä sillä on väliä, hän jatkaa viitaten siihen, että Kosovosta on tyylitelty Serbian kulttuurin kehto, sen sydän.

Serbeille edullinen Ahtisaari-sopimus

Myös asiantuntijan mielestä Kosovon menetys ei ole Serbialle epäedullinen asia. Kysymys on pelkästä tunnekuohusta.

- Miksi serbit osoittaisivat mieltä? Eihän heidän tarvitse kuin odottaa, ja paistetut kanat lentävät suoraan suuhun, sanoo Balkan-asiantuntija, toimittaja Erich Rathfelder .

- Albaanit pakotetaan noudattamaan serbeille edullista Ahtisaari-sopimusta, vaikkeivät serbit ole sitä allekirjoittaneet eikä se siten ole edes voimassa. EU solmi assosiointisopimuksen, vaikkei ehtoa, Ratko Mladicin ja Radovan Karadzicin luovuttamista Haagiin, täytetty, Rathfelder jatkaa.

Kosovo on mennyttä, mutta siitä Serbia saa syyttää itseään, sanoo Kroatian presidentti Stipe Mesic . Hänen mukaansa serbit tarjosivat albaaneille liian vähän ja liian myöhään. Heitä ei koskaan kohdeltu tasaveroisina kumppaneina, vaikka he ovat Balkanin alkuperäisväestöä.

Mesicin moittima rasistinen suhtautuminen albaaneihin tuskin muuttuu, mutta aikaa myöten Kosovoon kohdistuvan kansallisen innostuksen uskotaan lakkaavan. Milosevic kiihotti sen poliittisista syistä huippuunsa.

Hänen seuraajansa sosialistipuolueen ohjaksissa, Ivica Dacic , on suunnannut katseensa länteen ja siihen kuvioon ei Kosovolla leikkiminen sovi.