Uutiset

Enemmistö Turun seudun asukkaista kannattaa nykyistä isompia kuntia

JARI HEINO

Niukka enemmistö Turun kaupunkiseudun ihmisistä kannattaa sitä, että heidän kotikuntansa yhdistyy muiden kuntien kanssa. Turun Sanomien teettämässä ja MC-Info Oy:n toteuttamassa kyselyssä 52 prosenttia vastasi "kyllä" kysymykseen "Kuinka kotikuntanne tulisi mielestänne edetä kuntaliitoskysymyksissä, kannatatteko kuntaliitoksia".

Väkevin fuusiointo jyllää Naantalissa. Sen asukkaista 69 prosenttia tukee nykyistä suurempaa kotikuntaa. Kaarinassa kannatus on 56 prosenttia. Tulokset eivät ole suuri ihme, sillä Naantali yhdistyy Merimaskun, Rymättylän ja Velkuan kanssa vuoden 2009 alussa. Kaarinan liitoskumppani on tuolloin Piikkiö.

Nykyisessä koossaan jatkavissa kunnissa ajatus laajentumisesta ei ole yhtä suosittu. Turussa kyllä-vastaus herui 53:lta, Liedossa 50:llä ja Raisiossa vain 39 prosentilla vastaajista.

Miehet (57 prosenttia) olivat yhdistymisille rahtusen suosiollisempia kuin naiset (49 prosenttia). Fuusiot kelpaavat keski-ikäisille paremmin kuin nuorille tai iäkkäille.

Jatkuu mainoksen jälkeen
Mainos päättyy

Ammattiryhmistä johtajat ja yrittäjät kannattavat kuntaliitoksia (67 prosenttia), työväestöön kuuluvat eivät (44 prosenttia).

Kaarina ja Raisio Turun suosiossa

Seuraavaksi haastateltavilta kysyttiin, "jos kuntaliitoksia tehdään, niin minkä kunnan tai kuntien kanssa kotikuntanne pitäisi mielestänne yhdistyä". Noin puolet turkulaisista mainitsi Kaarinan ja Raision. 30 prosenttia haluaisi kumppaniksi Liedon ja 24 prosenttia Naantalin. Muut keräsivät vain hajamainintoja.

Naapurikuntien vastaukset kylmäävät kuitenkin Turun kuntapäättäjien sielua. Vain 17 prosenttia Raision, 16 prosenttia Kaarinan, 10 prosenttia Liedon ja viisi prosenttia Naantalin vastaajista mainitsi Turun.

Raision väki yhdistyisi ehdottomasti kernaimmin Naantalin kanssa (43 prosenttia). Masku ja Ruskokin nousivat Turun edelle.

Naantalilaiset vastaavat varsin kylmäkiskoisesti raisiolaisten ihastukseen, sillä vain 15 prosenttia mainitsi Raision. Ylivoimaisesti suosituimmat kumppanit ovat jo päätetyt eli Merimasku, Rymättylä ja Velkua.

Kaarinalaisten mielestä liitos Piikkiöön saa tällä haavaa riittää. Noin kuudesosa kannattaa sentään fuusiota Liedon ja saman verran Turun kanssa.

Lietolaisten suosikkikumppanit olisivat Tarvasjoki ja Aura, vaikka liitoshaaveet onkin tällä erää haudattu. Kaarina yltää pronssisijalle.

Aniharva Turun seudun asukas kaipaa oman kotikuntansa eristäytymistä. Yhteensä 76 prosenttia vastasi "kyllä" kysymykseen "entä jos kuntaliitoksia ei tehdä, niin kannatatteko väljempää sopimuspohjaista yhteistyötä". Kahdeksan prosenttia vastasi "en". 16 prosenttia ei osannut sanoa.

Kuntakohtaiset erot olivat varsin niukkoja. Kaikkein suopeimpia yhteistyölle olivat kaarinalaiset (85 prosenttia), empivimpiä raisiolaiset ja lietolaiset (70 prosenttia).