Uutiset

Pohjois-Korea antoi viimein selvityksen ydinohjelmistaan

TS/AFP/Jung Yeon-Je<br />Entiset armeijan erikoiskommandot polttivat keskiviikkona Korean sodan 58-vuotispäivänä Etelä- Korean Soulissa suuren Pohjois-Korean lipun ja leikkiydinaseen. Torstaina Pohjois-Korea antoi viimein selvityksen ydinohjelmastaan.
TS/AFP/Jung Yeon-Je
Entiset armeijan erikoiskommandot polttivat keskiviikkona Korean sodan 58-vuotispäivänä Etelä- Korean Soulissa suuren Pohjois-Korean lipun ja leikkiydinaseen. Torstaina Pohjois-Korea antoi viimein selvityksen ydinohjelmastaan.

Pohjois-Korea luovutti vihdoin torstaina selvityksen ydinohjelmistaan Kiinalle. Puoli vuotta myöhästyneen 60-sivuisen selonteon pitäisi paljastaa yksityiskohtia Pohjois-Korean ydinohjelmista, maan hallussa olevasta ydinmateriaalista sekä ydinlaitoksista. Se ei todennäköisesti sisällä tietoja ydinaseista.

Ilmoitus on osa laajempaa sopimusta, jonka mukaan Pohjois-Korea saa polttoaineapua. Myös diplomaattisia pakotteita aiotaan vähentää, jos Pohjois-Korea vuorostaan purkaa ydinlaitoksiaan. Selvitys piti alun perin antaa jo viime vuoden loppuun mennessä.

Pohjois-Korean ydinkiistaa on selvitelty vuodesta 2003 lähtien niin sanotuissa kuudenvälisissä neuvotteluissa, joihin ovat Koreoiden lisäksi osallistuneet Kiina, Venäjä, Yhdysvallat ja Japani.

USA varovaisen tyytyväinen

Yhdysvalloissa tieto selvityksen luovuttamisesta otettiin vastaan varovaisen tyytyväisenä. Valkoisen talon mukaan se oli tärkeä askel Pohjois-Korean ydinohjelmasta käytävissä neuvotteluissa.

Presidentti George W. Bushin mukaan Yhdysvallat ryhtyy nyt toimiin Pohjois-Korean poistamiseksi terrorismia tukevien valtioiden listalta. Prosessi kestää 45 päivää, minä aikana Yhdysvallat vahtii tarkkaan, noudattaako Pohjois-Korea lupauksiaan.

Jatkuu mainoksen jälkeen
Mainos päättyy

- Ryhdymme jatkotoimiin, jos he eivät paljasta hallussaan olevan plutoniumin määrää, lopeta rikastamistoimintaa ja jatka ponnisteluja ydinaseista luopumiseksi, Bush sanoi.

Myös pakotteita höllennetään

Yhdysvallat aikoo myös höllentää Pohjois-Korean vastaista taloussaartoa ja muita pakotteita.

Ulkoministeri Condoleezza Rice arveli, että Yhdysvalloilla on keinot selvittää, pitävätkö Pohjois-Korean ilmoittamat tiedot plutoniumin määrästä paikkansa.

- Odotamme vielä lupaa päästä tarkastamaan (Yongbyonin ydinvoimalan) reaktorin ydin ja ydinjäteallas, Rice sanoi G8-maiden kokouksen yhteydessä Japanissa.

Viime vuonna alas ajettu Yongbyonin ydinvoimala on huomion keskipisteessä perjantaina, sillä Pohjois-Korea lupasi symbolisena eleenä räjäyttää voimalan jäähdytystornin tv-kameroiden edessä.