Uutiset

Pohjois-Korea antoi ilmoituksen ydinohjelmistaan

Peking, STT
Pohjois-Korea on vihdoin luovuttanut selvityksen ydinohjelmistaan Kiinalle. Puoli vuotta myöhästynyt selonteko paljastanee yksityiskohtia Pohjois-Korean ydinohjelmista, maan hallussa olevasta ydinmateriaalista sekä ydinlaitoksista.
 Ilmoitus on osa laajempaa sopimusta, jonka mukaan Pohjois-Korea saa polttoaineapua. Myös diplomaattisia pakotteita aiotaan vähentää, jos Pohjois-Korea vuorostaan purkaa ydinlaitoksiaan. Selvitys piti alun perin antaa jo viime vuoden loppuun mennessä.
 Pohjois-Korean ydinkiistaa on selvitelty vuodesta 2003 lähtien niin sanotuissa kuudenvälisissä neuvotteluissa, joihin ovat Koreoiden lisäksi osallistuneet Kiina, Venäjä, Yhdysvallat ja Japani.
 Yhdysvalloissa tieto selvityksen luovuttamisesta otettiin vastaan varovaisen tyytyväisenä. Valkoisen talon mukaan se oli tärkeä askel Pohjois-Korean ydinohjelmasta käytävissä neuvotteluissa.
 Presidentti George W. Bushin mukaan Yhdysvallat ryhtyy nyt toimiin Pohjois-Korean poistamiseksi terrorismia tukevien valtioiden listalta.
 Yhdysvallat aikoo myös höllentää Pohjois-Korean vastaista taloussaartoa ja muita pakotteita.