Uutiset

Kaksi kolmesta antaisi lisää rahaa kehitysapuun

Jos suomalaisten tahto täyttyisi, esimerkiksi somalipakolaisten olot saattaisivat parantua Nairobin pakolaisleirillä. Kuva: Lehtikuva
Jos suomalaisten tahto täyttyisi, esimerkiksi somalipakolaisten olot saattaisivat parantua Nairobin pakolaisleirillä. Kuva: Lehtikuva

Helsinki, STT
Lähes kaksi kolmesta suomalaisesta antaisi lisää rahaa kehitysapuun. Ulkoministeriön Taloustutkimuksella teettämän tutkimuksen mukaan 61 prosenttia suomalaisista on sitä mieltä, että Suomen pitäisi kasvattaa kehitysyhteistyömenojaan.
 Lisärahaa kehitysapuun saataisiin esimerkiksi muita valtion menoja leikkaamalla, lentomatkustajien verosta ja kansalaiskeräyksistä, tutkimukseen vastanneet ehdottivat. Tutkimus tehtiin touko-kesäkuun aikana ja siihen vastasi 978 henkilöä.
 Kansalaiskyselyn lisäksi kehitysyhteistyöasioista haastateltiin politiikan, virkamieskunnan, elinkeinoelämän ja median päättäjiä. He haluavat lisätä Suomen antamaa kehitysapua vielä enemmän kuin tavalliset kansalaiset: 81 prosentin mielestä kehitysapumäärärahoja pitäisi kasvattaa.
 Ulkomaankauppa- ja kehitysministeri Paavo Väyrysen (kesk.) mielestä kysely osoittaa selvästi, että sekä tavalliset kansalaiset että päättäjät haluavat kehitysapuun lisää rahaa.
- Tähän vedoten yritän vuoden kuluttua saada aikaan päätöksen, jolla päästään siihen, että kehitysavun osuus bruttokansantuotteesta on 0,51 prosenttia vuonna 2010.