Uutiset

Götheborg veti
sataman täyteen väkeä

TS/Jori Liimatainen<br />Klassikkolaiva Götheborgiin tutustui ensimmäisenä päivänä 3 745 kävijää.
TS/Jori Liimatainen
Klassikkolaiva Götheborgiin tutustui ensimmäisenä päivänä 3 745 kävijää.

JOHANNA POHJOLA

Turun Forum Marinumin edustalla kuhisi keskiviikkona, kun kaupunkilaiset pistäytyivät tutustumassa ruotsalaiseen Götheborg-purjealukseen. Uljas ja tervantuoksuinen nostalgialaiva keräsi ensimmäisenä Turun-päivänään 3 745 kävijää.

- Palaute on ollut myönteistä. Koska laiva oli jo ollut Helsingissä, siitä tiedettiin Turussakin paljon. Kiinnostus oli valmiiksi olemassa, kun tulimme tänne, aluksen tiedottaja Kristin Hamdan sanoi.

- Ihmiset kysyivät paljon kysymyksiä. Monet halusivat tietää, millaista aluksella on elää ja purjehtia. Jotkut ilmoittivat jopa kiinnostuksestaan ryhtyä miehistön jäseniksi.

Götheborg pullisteli ylväänä pellavasta ommelluissa purjeissaan, kun kannelle kiemurteli maista jatkuva ihmisvirta. Jonoa kasaantui iltapäivällä ruuhkaksi asti.

Yksityiskohdat kiinnostivat

Vuonna 1745 uponneen kauppalaivan tarkka kopio vakuutti vierailijansa.

- Tosi hyvä, näytti ihan aidolta. Jos ei tietäisi, että se on jäljennös, voisi luulla alkuperäiseksi, ihastelivat Valtteri Nättiaho , 10 ja Eero Sorakunnas , 10.

Jatkuu mainoksen jälkeen
Mainos päättyy

Kamerat räpsyivät Itä-Intian purjehtijan kannella. Vaikuttuneet katseet tapittivat käsinpunottuja hamppuköysiä, 47 metriä pitkää mastoa ja auringossa kiilteleviä tammirakenteita.

- Onhan tämä komea. Olin katsomassa Göteborgissa, kun tätä rakennettiin 2000-luvun alussa. Tämä on ensimmäinen kerta, kun näen laivan valmiina, turkulainen Lasse Ylinen kertoi.

- Olen aina ollut kiinnostunut laivoista. Olen nähnyt paljon erilaisia, mutta tämä on erityisen kaunis, Saksasta kotoisin oleva Helmut Laubenstein lisäsi.

Vanhan laivan tunnelma kiehtoi Niina Mattilaa ja Rami Niemeä .

- Upea, Mattila tiivisti.

- Niin vanha, harvinaisuus. Ihana vanhan tuoksu ja tunnelma. Oli pakko tulla katsomaan.

Nuoruudessaan merillä purjehtinut Carl Eriksson tyytyi tarkkailemaan laivaa maista käsin. Torstain hän aikoi pyhittää laivan sisäosille.

- Mahdottoman hienosti tehty vanha alus. Tai uusvanha. Kiinnostaisi lähteä mukaan. Tosin alkaa olla sen verran ikää, ettei välttämättä enää mastoon kiivetä, 61-vuotias Eriksson vitsaili.

Götheborgiin voi tutustua tänään torstaina kello 10-20.

Itämerta kiertävän aluksen on määrä jättää Turku kello 21.30 ja lipua kohti Ruotsin Nynäshamnia.

TS/Jori Liimatainen<br />Helmut Laubenstein (vas.) ja Lasse Ylinen ihastelivat Götheborgin perää, purjeita ja takilaa.
TS/Jori Liimatainen
Helmut Laubenstein (vas.) ja Lasse Ylinen ihastelivat Götheborgin perää, purjeita ja takilaa.