Uutiset

Katoliset papit löytävät
materiaa kirkon messuilta

Lehtikuva<br />Mies katseli krusifikseja kirkon messuilla Puolan Kielcessä viime viikolla.
Lehtikuva
Mies katseli krusifikseja kirkon messuilla Puolan Kielcessä viime viikolla.

Puolan SacroExpo-näyttely on katolisten pappien maanpäällinen paratiisi: Sieltä löytyy kaikkia kirkollisia tarvikkeita vaatteista suitsukkeisiin. Esillä on jopa suomalaisvalmisteisia penkinlämmittimiä.

- Se on hyvä ja tehokas järjestelmä eikä pilaa kirkon estetiikkaa, markkinoi Wojciech Lubomir Kaca Kielcen kaupungin messukeskuksessa.

- Lämpö saadaan nousemaan seitsemästä yhdeksään celsiusastetta messun aikana. Joissakin kirkoissa on niin kylmä, että jos ulkona on pakkasta kymmenen astetta, sisällä on vielä koleampaa.

Isä Stanislaw Szalda on menossa Kacan osastolle, mutta hänen pitää sovittaa ensin albaa. Se on valkea messupaita, joka tulee päällysosan eli kasukan alle. Hän pitää erityisesti siitä, että paita on pellavainen ja hengittävä.

Szalda käy SacroExpossa vuosittain silmäilemässä ainakin uutuudet.

- Olen jo ostanut kasukan. Etsin vielä suitsukkeita, kynttilöitä ja oppaita Raamatun lukemiseen. Olen jutellut myös kirkonkelloihin erikoistuneen yrityksen kanssa. Suunnittelemme lisäksi lämmitystä rippituoleihin - näin sellaisesta ison mainoksen.

Jatkuu mainoksen jälkeen
Mainos päättyy

Ehtoollisleipiä menee paljon

Paikalla on 250 näytteilleasettajaa. Puusepät neuvottelevat alttaritaulujen kehyksistä ja muista mittatilaustöistä, jotka tehdään kestämään satoja vuosia. Maciej Kubiak vertailee puolestaan viinejä. Isä nyökkää hyväksyvästi, kun hän on maistanut sisilialaista Doratoa.

- Oikein hyvää messuun, voin suositella. Oikeastaan olen Chateauneuf du Papen kannalla, mutta se sopii parhaiten päivälliselle, hän miettii.

Ehtoollisviinit ja -leivät käyvät kaupaksi. Yhtiön edustaja Daniel Dabrowski myhäilee, koska tapahtuma on ollut menestys.

- SacroExpo on tärkein markkinointipaikkamme. Täällä on hyvä otos kohderyhmästämme, Dabrowski toteaa.

Myös vaatturi Leszek Grzyb on tyytyväinen.

- Tulen tänne aina. Joka kerta tuntuu siltä kuin myynti paranisi entisestään.

Kaikki eivät kuitenkaan osta mitään. Muun muassa isä Wieslaw Jarzebek aikoo vain katsella erilaisia pukuja ja alttareita. Hän vie mukanaan ideoita, joita voidaan toteuttaa myöhemmin omin voimin kotiseurakunnassa.

- Eihän se ole plagiointia? Jarzebek säikähtää.