Uutiset

Kaksi surmannut raumalaismies ei osannut sanoa syytä teolleen

TS/Heikki Sankkila<br />Kasvonsa oikeudenkäynnissä pyyheliinalla peittänyt raumalaismies selitti esitutkinnassa olleensa surmat tehdessään paniikkihäiriössä. Vieressä puolustusasianajaja Teuvo Kauppi.
TS/Heikki Sankkila
Kasvonsa oikeudenkäynnissä pyyheliinalla peittänyt raumalaismies selitti esitutkinnassa olleensa surmat tehdessään paniikkihäiriössä. Vieressä puolustusasianajaja Teuvo Kauppi.

HEIKKI SANKKILA

Raumalainen 35-vuotias mies ei esitutkinnassa ja keskiviikkona pidetyssä oikeudenkäynnissä osannut sanoa, miksi hän viime jouluaattona iltapäivällä surmasi vaimonsa ja tämän sisaren. Hän teki surmatyön pariskunnan asunnossa, kun joululahjojen jako oli vielä kesken. Paikalla olivat perheen 11- ja 3-vuotiaat lapset sekä viisi muuta lähisukulaista. Selville ei ole saatu, näkikö 11-vuotias tytär äitinsä surmanneen iskun.

Jouluaaton tunnelma oli oikeudessa kuullun todistelun mukaan tavanomaisen miellyttävä, eikä riitaa ollut. Yksi oikeudessa kuulluista paikalla olleista sanoi miehen käyttäytyneen jotenkin omituisesti ja epätavallisesti kiirehtineen joululahjojen jakamista.

Mies löi ensin vaimonsa sisarta ja heti sen jälkeen eteisessä ollutta vaimoaan 19,5 senttiä pitkällä ja 3 senttiä leveällä keittiöveitsellä rintaan. Molemmat kuolivat veitsen pistohaavoihin. Mies selitti esitutkinnassa olleensa paniikkihäiriössä, päässään naksahtaneen. Hän ei halunnut mennä mielentilatutkimukseen.

Mies myönsi syytteessä mainitut tapot. Mitään erityistä syytä tekoihin hän ei oikeudessakaan ryhtynyt yksilöimään, esitutkinnassa mies sanoi tekoja mysteeriksi itselleenkin.

Jatkuu mainoksen jälkeen
Mainos päättyy

Oikeudessa käytiin läpi jouluaaton tapahtumia. Tilanne oli kaoottinen, kun ambulanssi ja kaksi poliisipartiota tuli paikalle.

Mies poistui surmat tehtyään asunnosta mutta palasi sitten asunnolle, mistä poliisi otti hänet kiinni kello 16.10. Hän puhalsi poliisilaitoksella alkometriin nollalukeman. Miehen verestä löydettiin lääkejäämiä, vähäinen määrä myös amfetamiinia. Huumelaboratorion lausunnon mukaan löydetyt määrät sopivat hoitotasoihin ja lisäksi kumoavat toistensa vaikutusta. Lausunnossa ei uskota niillä olleen vaikutusta tekoihin.

Yli 100 000 euron korvausvaatimukset

Mieheltä vaadittiin korvauksia kärsimyksistä 105 000 euroa ja muita vahingonkorvauksia 11 400 euroa sekä asianomistajien oikeudenkäyntikulujen korvaamista. Perheen kahden lapsen sijoitus uusiin perheisiin on vielä kesken. He ovat joutuneet muuttamaan pois Raumalta.

Syyttäjä vaati miehelle 13 vuoden ehdotonta vankeusrangaistusta. Asianomistajat yhtyivät syytteisiin ja rangaistusvaatimukseen. Ankaraa tuomiota perusteltiin muun muassa tilanteella, jossa surmatyöt tehtiin. Syytetyn puolustusasianajaja piti 10 vuoden vankeusrangaistusta riittävänä. Rauman käräjäoikeus antaa asiasta päätöksensä perjantaina.