Uutiset

Lassila & Tikanojan laajennus toisi osaratkaisun Turun jätepulmaan

JARI HEINO

Turun seudun suuren polttolaitoshankkeen pysähtyminen kielteisiin ympäristölupapäätöksiin pakottaa Turun Seudun Jätehuolto Oy:n (TSJ) uusiin ratkaisuihin. Toimitusjohtaja Markku Lehtokari väläyttää polttokelpoisen jätteen kuljettamista Riihimäelle, Kotkaan tai Ruotsiin saakka. Iso osa pulmasta on kuitenkin ratkeamassa, jos Lassila & Tikanoja Oyj:n uunituore yhdyskuntajätteiden käsittelyä koskeva ympäristölupa kestää valitukset.

Yhteensä 21 kunnan omistama TSJ on joutunut vaikeaan tilanteeseen, kun Turun Orikedolle suunniteltu 150 000 tonnia vuodessa käsittelevä jätteenpolttolaitos on törmännyt sekä Lounais-Suomen ympäristökeskukseen että Vaasan hallinto-oikeuteen. Laitoksen toteuttaja ja ympäristöluvan hakija, Turun Seudun Maakaasu ja Energiantuotanto Oy (TSME) harkitsee vielä, valittaako se kielteisistä päätöksistä korkeimpaan hallinto-oikeuteen.

- Nyt kuulemme asiantuntijoita. Hallituksemme kokoontuu heinäkuun 10. päivän paikkeilla, TSME:n toimitusjohtaja Mikko Rönnholm kertoo.

Jatkuu mainoksen jälkeen
Mainos päättyy

Jos TSME ei valita tai valitus ei menesty, TSJ joutuu etsimään uutta paikkaa uudelle polttolaitokselle. Se voisi valmistua vasta 2010-luvun jälkipuoliskolla. Kun Orikedon nykyisen, 50 000 tonnia vuodessa polttavan laitoksen ympäristölupa umpeutuu vuonna 2010, jätteenpolttoon on tulossa vuosikausien tauko.

Turun kaupunki on toki anonut nykylaitokselle lisäaikaa, mutta anomuksen läpimeno on melkoinen kysymysmerkki sen jälkeen, kun Oriketo on leimattu sopimattomaksi paikaksi uudelle polttolaitokselle.

Ekokem tarjoaa Turulle apua

TSJ:n kaatopaikkojen lisätäyttö ei vetele pidemmän päälle, koska niiden käyttöä rajoitetaan asteittain. Niinpä yhtiön katseet ovat nyt kääntyneet muihin ratkaisuihin. Jätettä kuskattaisiin muualle.

- Suomessa ei ole paljon vapaata kapasiteettia. Jonkin verran löytyy Riihimäen Ekokemin uudesta jätevoimalasta ja rakenteilla olevasta Kotka Energian voimalasta, Lehtokari kertoo.

Toimitusjohtaja paljastaa myös, että neuvottelut ovat auki myös Ruotsin suuntaan. Sieltä löytyisi tiettävästi useita mahdollisuuksia, joista ei tässä vaiheessa haluta vielä kertoa.

Ekokemin tekninen johtaja Matti Vattulainen myöntää, että TSJ:n kanssa on käyty keskusteluja.

- Meillä ei ole periaatteessa mitään asiaa vastaan, jos kapasiteettia riittää. Emme voi ratkaista koko Turun ongelmaa, mutta voimme olla avuksi aika ajoin, hän sanoo.

Vattulaisen mukaan Turun jätteiden kuljetus Riihimäelle on kapasiteetti-, määrä- ja hintakysymys.

Kotka Energian toimitusjohtaja Vesa Pirtilä sanoo, että Turun kiinnostus ei ole kantautunut ainakaan hänen korviinsa. Pirtilä ei vielä halua spekuloida asialla, koska syksyllä valmistuvan polttolaitoksen kapasiteettikin varmistuu vasta kokeilujen jälkeen.

L & T:n uusi laitos valmis ehkä 2010

Eräs ratkaisu Turun jätepulmaan on aivan lähellä, Saramäen Vaskikadulla. Lassila & Tikanoja Oyj:n Turun toimipiste on saanut Lounais-Suomen ympäristökeskukselta luvan kotitalouksista peräisin olevan yhdyskuntajätteen käsittelylle. Lupa herui 16. kesäkuuta, samana päivänä, jolloin Vaasan hallinto-oikeus torppasi uuden jätteenpolttolaitoksen ympäristöluvan.

Saramäessä saisi käsitellä 24 000 tonnia vuodessa. Turun yksikön johtaja Antti Siipola tulkitsee ratkaisua niin, että käytännössä käsiteltävää voisi olla jopa 30 000-40 000 tonnia vuodessa. Kun polttolaitokselle ja Topinojalle kulkeutuvat jätemäärät ovat pidemmän päälle laskussa, voisi uusi lupa olla jo melkoinen ratkaisu Turun ongelmaan.

Jatkuu mainoksen jälkeen
Mainos päättyy

Siipola uskoo kuitenkin, että luvasta valitetaan. Jos ympäristökeskuksen lupa kestää oikeuskäsittelyn, uusi miljoonien eurojen investointi voisi valmistua vuoden 2010 vaiheilla. Yhdyskuntajätteestä tehtäisiin kierrätyspolttoainetta.

- Tarjoamme elokuussa keskusteluja TSJ:n Lehtokarin ja TSME:n Rönnholmin kanssa. Niissä voitaisiin löytää osaratkaisu Turun ongelmaan, hän sanoo.