Uutiset

Suomen vanhin hirsiaita kaipaa
pikaista kunnostamista Loimaalla

TS/Heikki Ala-Nissilä<br />Loimaa-Seuran Toivo Marjamäki on ollut mukana monissa aitatalkoissa. Konservaattori Heli Perälä perehtyi Vanhankirkon aitaan lopputyötä tehdessään.
TS/Heikki Ala-Nissilä
Loimaa-Seuran Toivo Marjamäki on ollut mukana monissa aitatalkoissa. Konservaattori Heli Perälä perehtyi Vanhankirkon aitaan lopputyötä tehdessään.

HEIKKI ALA-NISSILÄ

Loimaan Vanhankirkon 258 vuotta vanha hirsiaita on paikoin pahoin vajonnut ja vaurioitunut. Loimaa-Seura haluaa kunnostaa tietojensa mukaan maan vanhimman hirsiaidan ja tehdä siitä arvonsa mukaisen nähtävyyden. Seura on selvityttänyt aidan kunnon ja korjaustarpeet sekä korjausten kustannusarvion ja tutkii nyt 13 500 euroon kohoavien kustannusten rahoitusmahdollisuuksia.

- Selvitämme mahdollisuutta saada julkista rahaa Museovirastolta ja EU:lta sekä yksityisten rahoittajien mukaantuloa. Olemme itsekin koonneet jonkin verran rahaa. Työ on tarkoitus tehdä talkoilla ensi kesänä. Seurakunta suhtautuu hankkeeseemme suopeasti ja talkoisiin ovat jo ilmoittautuneet kaikki loimaalaiset eläkeläisjärjestöt, Loimaa-Seuran puheenjohtaja Jukka Ristimäki sanoo.

Lapualainen, Seinäjoen ammattikorkeakoulusta konservaattoriksi valmistunut Heli Perälä selvitti lopputyönään aidan kunnon, korjaustarpeet ja kustannusarvion. 13 000 euron kustannukset perustuvat talkootyön lisäksi siihen, että materiaalia saadaan lahjoituksina.

Jatkuu mainoksen jälkeen
Mainos päättyy

- Tarvitsemme hirttä lähes sata metriä ja lautaa yli kolme kilometriä. Aidan korjaukseen sopii hyvin purkutaloista saatava puutavara, Perälä selvittää.

Vanhankirkon hirsiaidalla on pituutta 240 metriä. Sitä kannattelee 30 ristikehikkoa, jotka ovat paikoin pahoin painuneet. Vastaavia hirsiaitoja, mutta hieman nuorempia on lähiseuduilla Karinaisissa, Pöytyällä ja Vampulassa.

Vanhankirkon paikalla on ollut Loimaan ensimmäinen kirkko 400 vuoden ajan. Se purettiin 1840 ja siirrettiin Alastarolle, missä se on yhä käytössä. Aita jäi paikalleen ja hautausmaalle on haudattu vainajia vielä tällä vuosituhannella.

- Aita on tärkeä muistomerkki esi-isien rakennustaidosta ja se hoitaa edelleen tärkeää tehtäväänsä. Se on kuitenkin paikoin pahoin kallistunut ja heikossa kunnossa. Sitä on kunnostettu vuosien saatossa useita kertoja. Edellisen kunnostuksen yhteydessä 1999 inventoitiin myös aidan sisä- ja ulkopuolella olevat haudat, joita on noin 30, Ristimäki selvittää.

Aita on edelleen alkuperäisessä muodossaan, jollaiseksi se rakennettiin 1750. Hirret on maalattu punamullalla ja kattolaudat tervattu.

TS/Heikki Ala-Nissilä<br />Vanhat mestarit veistivät hirret kirveellä. Siisti työn jälki näkyy portin hirsikehikossa.
TS/Heikki Ala-Nissilä
Vanhat mestarit veistivät hirret kirveellä. Siisti työn jälki näkyy portin hirsikehikossa.