Uutiset

Valtava kraatteri Saaristomeren pohjassa viittaa metaaniin

JONNA LANKINEN

Toukokuussa 2001 ensimmäinen upseeri Reijo Voutilainen oli kahden hengen miehitetyn sukellustutkimuslaite Kuutin kipparina, kun se laskeutui kohti sinisavista merenpohjaa.

Voutilainen ja eläkkeellä oleva Geologian tutkimuskeskuksen erikoistutkija Boris Winterhalter olivat jännityksestä vaitonaisina, sillä laitteen vedenalainen tutka näytti suoraan alapuolella olevan oudon poikkeaman merenpohjan muodossa.

Alueelle oli muodostunut liki kahdeksan hehtaarin kokoinen kraatteri, eikä sen syntytapa viitannut ihmisen tekoihin.

- Kun pääsimme pohjalle, ymmärsin heti näkeväni jotain todella ainutlaatuista ja omituista, Voutilainen muistelee tapahtumia.

Kyseessä oli ollut eteläisen Saaristomeren pohjaa muokannut metaanipurkaus. Noin 37 kilometriä Öröstä etelään on alue, jossa merenpohjan kallionraoista oli tihkunut metaanikaasua tiiviin savipatjan alle. Tarpeeksi suureksi kasvanut paine vapautti metaanin yhdellä purkauksella.

- Tapahtumasta ei ole kovin kauan aikaa. Se voi olla 10, 20 tai 50 vuotta, Winterhalter pohtii.

Jatkuu mainoksen jälkeen
Mainos päättyy

Kraatterin muodostumisesta on ainakin reilut 20 vuotta. Vuonna 1984 Merivoimien tutkimuslaitoksen pohjankartoitussektorin nykyinen johtaja Jouko Nuorteva oli luotaamassa aluetta muiden töidensä yhteydessä. Yhtäkkiä monitoriin piirtynyt erikoinen merenpohja herätti hänen mielenkiintonsa.

- Merenpohja oli painunut jyrkästi kasaan laajalta alueelta. Tieto merkittiin papereihin eikä siihen silloin kiinnitetty enempää huomiota.

Vesi menettää kantavuutensa

Asia jäi kuitenkin mietityttämään Nuortevaa. Vuosia myöhemmin hän mainitsi löydöksestään Boris Winterhalterille, joka kiinnostuneena alkoi tutkia asiaa.

Metaanikaasupurkauksen aikana vesi menettää kantavuutensa, jonka vuoksi sen yläpuolella juuri sillä hetkellä olevat alukset voivat upota.

- Kyllä sellainen Örön purkauskin pienen laivan voisi upottaa. Tällä alueella katosi aiemmin pieni teräksinen alus, josta epäiltiin juuri metaanipurkausta. Emme kuitenkaan löytäneet hylkyä, Winterhalter sanoo.

Toinen riski liittyy metaanikaasun kipinäherkkyyteen.

- Jos veneilijällä olisi ollut tupakka suussa, olisi vene voinut räjähtääkin.

Winterhalter muistuttaa kuitenkin, että näin suuri metaanipurkaus on äärimmäisen harvinainen tapaus. Hän ei ole koko monikymmenvuotisen uransa aikana nähnyt Suomen vesillä mitään vastaavaa.

Monin paikoin sensaatiopuheeksi julistetun Bermudan kolmion yhtenä laivoja upottavana teoriana pidetään merenpohjan metaanikaasuja. Myös Saaristomereen on vuosisatojen saatossa uponnut lukuisia aluksia. Winterhalterin mukaan mikään ei kuitenkaan viittaa siihen, että yhdenkään tunnetun uppoamisen syy olisi ollut metaanipurkaus.

Tukholman saaristossa useita

Vastaavia metaanipurkauksia tapahtuu muuallakin Itämerellä. Tukholman saaristossa metaanikraattereita on useita, lisäksi Gotlannin ja Latvian välinen syvempi merialue on Winterhalterin mukaan herkkä metaanipurkauksille.

- Itämeren pohjassa on monin paikoin metaania, jota tihkuu hiljalleen peruskallion kuoren murroksia pitkin. Saaristomerellä ja Suomenlahdella on hyvin tyypillistä, että pienten kaasukuplien aiheuttamat häiriöt näkyvät pohjan savikerrostumissa.

- Tukholman saariston kalastajat muistavat, kuinka merenpinta oli välillä kuohunut jossain. Osa oli nähnyt sinisiä, virvatulimaisia liekkejä, samankaltaisia kuin suomalaisissa suopurkauksissa. Tutkimuksissa syyksi paljastui metaanikaasu, Winterhalter sanoo.

Jatkuu mainoksen jälkeen
Mainos päättyy

Monella on kokemuksia myös alkutalven kirkkaan teräsjään alla näkyvistä kaasukuplista.

Siellä missä on öljyä, on aina myös kaasua. Sama ei kuitenkaan toimi toisinpäin. Winterhalterin mukaan ei voida olettaa, että Örön kraatterin lähettyviltä löytyisi öljyesiintymiä.

- Ei tämä viittaa öljyyn. Tukholman saaristo ja Örön alue ovat niin kaukana öljypitoisista ja kerrostuneista kivilajeista, että sieltä öljyä on turhaa etsiä. Gotlannin eteläkärjestä löydettiin vähäisiä öljymääriä joskus 1960-luvun lopussa.

Vaikka Örön metaanipurkauksen kraatteri onkin suuri, ei metaanilla ole Saaristomeren ympäristön kannalta suurtakaan merkitystä, kuten ei myöskään taloudellista hyötyä.

- Vaaraksikaan sitä ei voi laskea. Kyseessä on siis vain mielenkiintoinen ja luonnollinen tapahtuma, Boris Winterhalter tiivistää.

Oletko havainnut merenpohjasta pinnalle nousseita kaasukuplia? Kerro kokemuksistasi osoitteeseen ts.alue@turunsanomat.fi

Haluatko käyttää

Osallistuaksesi keskusteluihin ole hyvä ja kirjaudu TS-tunnuksillasi

Olet kirjautuneena yritystunnuksella. Yritystunnuksella ei voi osallistua keskusteluihin.
Aloita keskustelu tästä jutusta

Huomio! Turun Sanomien keskustelupalstan säännöt ovat uudistuneet. Tavoitteena on parantaa moderointia siten, että kommentit ehditään käsitellä nykyistä nopeammin. Uudistus ei vaikuta lehden mielipidesivun toimintaan. Tutustu uusiin käytäntöihin täällä.

Otsikko
Viesti

Viesti lähetetty!

Keskusteluja julkaistaan arkisin kello 9–23 ja viikonloppuisin kello 8–22.
Virhe viestin lähetyksessä.
TS:n verkkokeskustelun säännöt

Uudet näkökulmat keskustelussa vievät asioita eteenpäin. Siksi Turun Sanomat kannustaa verkkosivuillaan aktiiviseen ja rakentavaan keskusteluun. Tehdään yhdessä Turun Sanomien keskustelupalstasta paikka, jossa on mukava keskustella asiallisesti kiinnostavista aiheista.

Keskusteltavaksi avattavaista jutuista päättää Turun Sanomien toimitus. Kaikista jutuista ei voi keskustella. Toimitus voi harkintansa mukaan sulkea tai poistaa aiemmin avoinna olleen keskusteluketjun.

Verkkokeskusteluun osallistuminen edellyttää rekisteröitymistä (jonka pääset tekemään tästä). Rekisteröityminen ei edellytä lehden tilaamista.

Keskusteluun voit kirjoittaa omalla nimelläsi tai nimimerkillä. Suosittelemme vahvasti oman nimen käyttöä, sillä on arvokasta seistä mielipiteidensä takana. Toisen ihmisen nimellä tai valheellisesti jonkun tahon edustajana esiintyminen on kiellettyä.

Kaikki viestit tarkastetaan ennen julkaisua. Siksi viestit julkaistaan viiveellä. Keskusteluja moderoidaan arkisin kello 9–23 ja viikonloppuisin kello 8–22 muun työn ohessa. Toimitus voi lyhentää ja muokata kirjoituksia.

Verkkokeskustelut ovat osa Turun Sanomien sisältöä, josta olemme vastuussa. Viestien julkaisusta päättää toimitus oman harkintansa mukaan. Emme ehdi vastamaan yksittäisten kommenttien julkaisua tai julkaisematta jättämistä koskeviin tiedusteluihin.

Jos kommenttiketjuun on mielestäsi lipsahtanut sääntöjen vastainen tai muutoin epäasiallinen viesti, ilmoita asiattomasta viestistä keskustelussa. Toimitus päättää, onko ilmoitus aiheellinen.

Jos jutussa on virhe, kerro siitä suoraan toimitukselle, älä keskusteluketjussa. Saamme tiedon näin nopeammin ja voimme korjata virheen. Virheistä voit kertoa sähköpostitse osoitteeseen ts.verkkotoimitus@ts.fi.

Toimitus voi käyttää keskustelupalstalle tulleita viestejä esimerkiksi aihetta käsittelevän jatkojutun julkaisun yhteydessä.

Päivän aikana avautuneet keskustelut sulkeutuvat oletuksena klo 23. Toimitus voi avata paljon kommentteja keränneitä juttuja uudelleen keskusteltavaksi seuraavana päivänä.

Julkaistavaksi valittavien viestien on noudatettava seuraavia sääntöjä:

  • Lue juttu ja kommentoi vain sen aihetta. Älä yritä vaihtaa aihetta.
  • Älä kommentoi itse keskustelua tai toisten kommentteja. Muiden keskustelijoiden kirjoitustyyliä tai henkilöä käsitteleviä viestejä ei hyväksytä.
  • Kirjoittaja on juridisessa vastuussa viestinsä sisällöstä. Rasistisia, herjaavia, väkivaltaan tai muuhun laittomaan toimintaan yllyttäviä tai ihmisten yksityisyyttä loukkaavia viestejä ei julkaista.
  • Muista hyvät tavat, älä huuda, kiroile tai käytä epäkohteliaita nimityksiä. Älä ilakoi toisten vastoinkäymisillä tai pilkkaa ketään. Suhtaudu muihin keskustelijoihin kunnioittavasti. Ole kriittinen asiallisesti.
  • Varmista, että esittämäsi tiedot pitävät paikkansa. Älä jaa epämääräisiä huhuja tai perustelematonta mutuilua.
  • Viestisi kuuluu viedä keskustelua eteenpäin: Älä toista samaa asiaa, jonka joku muu on jo todennut. Älä jankuta tai kirjoita perustelemattomia negatiivisia heittoja.
  • Kirjoita napakasti, todella pitkä viesti saattaa jäädä julkaisematta.
  • Voit liittää kommenttiisi teemaan liittyviä asiallisia linkkejä, jotka toimitus tarkistaa ennalta. Mainoksia emme julkaise.​