Talous

Osa rahastosäästäjistä on painanut jo paniikkinappulan pohjaan

HANNE YLI-PARKAS

Viimeviikkoinen tulosvaroitusten rypäs hakee vertaansa. Peräti seitsemän yritystä ilmoitti, että tulos jää odotetusta. Mukana olivat muun muassa Kemira, Stora Enso, UPM ja Huhtamäki. Koko kesäkuun aikana varoituksen on antanut jo kolmetoista yhtiötä.

OP Private Turun sijoitusjohtaja Juha Vihervaara ei muista äkkiseltään, milloin vastaavaa sumaa olisi edellisen kerran sattunut.

- Viime torstai oli suorastaan karmaiseva päivä. Mutta nyt eletään sellaista aikaa, että niitä (tulosvaroituksia) pitäisi tulla lisää, jos niitä on ylipäänsä tullakseen. Yritykset tietävät pitkälti toisen vuosineljänneksen tulokset, Vihervaara toteaa.

Muun muassa rahastosäästäjät ovatkin reagoineet tulosvaroituksiin huolestuneina. Arvopaperivälittäjien yhdistyksen toimitusjohtajan Markku Savikon mukaan rahastoja lunastettiin runsaasti jo viime vuoden puolella, kun rahoitusmarkkinoiden tilanne heikkeni.

Suurin rumba on jo rauhoittunut, mutta nyt ilmoitetut tulosvaroitukset ovat silti saaneet monet siirtämään rahojansa tileilleen. Savikko ei aio seurata perässä.

Jatkuu mainoksen jälkeen
Mainos päättyy

- Itse en aio tehdä asialle yhtään mitään. Olen aina sanonut, että jos tarvitset heti huomenna rahaa, voi varoja siirtää tilille. Näin moni on näköjään tehnytkin, mutta ellei tilillä tarvitse rahaa, en näe mitään järkeä lähteä lunastamaan rahastojaan.

Savikko moittiikin, että rahastosäästäjät reagoivat turhan lyhytjännitteisesti. Hän kehottaa rahastosäästäjiä pysymään maltillisina. Viimeisimmät tulosvaroitukset heijastuvat myöhemmin, jos heijastuvat lainkaan.

- Se on se perussuomalainen synti, että ostetaan kalliilla ja myydään halvalla. Mutta näköpiirissä ei ole nyt mitään uutta jonka takia pitäisi reagoida, Savikko rauhoittelee.

Samoin EQ sijoitusjohtaja Marko Riionheimo kehottaa sijoittajia hengittämään rauhassa.

- Ehkä ollaan jo siinä tilanteessa, että suomalaiset sijoittajat hyötyvät tästä. Kurssit ovat pudonneet 30 prosenttia, mutta yhtiöt ovat loistavassa kunnossa, Riionheimo lohduttaa.

Kristallipallon asioita

Tilanne ei ole kuitenkaan vielä rauhoittumassa. Vihervaara myöntää, että sijoittavat odottavat nyt pelonsekaisin tunnelmin, moniko yritys antaa vielä tulosvaroituksen tällä tai ensi viikolla. Suoranaiselta paniikilta on silti vältytty ainakin toistaiseksi.

- Varsinaista myyntivirtaa en ole havainnut. Moni kokenut sijoittaja näkee sen sijaan tilanteen jo ostopaikkanakin, kun kurssit alkavat olla hyvinkin alhaisella tasolla.

- Mutta nämä asiat ovat pitkälti kristallipalloasioita. Silti on ikävä sanoa aina, etteivät nämäkään tulleet täytenä yllätyksenä, Vihervaara muotoilee.

Vaikka tulosvaroituksia antaneet yhtiöt ovat eri toimialoilta, Vihervaaran mukaan ilmoituksen tehneissä yrityksissä on ollut myös yhdistäviä tekijöitä.

- Kaikissa tapauksissa on puhuttu kustannusinflaatiosta. Nousseet öljyn, puun ja energian hinnat ovat vaikuttaneet niin Kemiraan, Stora Ensoon kuin Finnairiinkin.

EQ Pankin Riionheimo muistelee, että edellisen kerran vastaava suma nähtiin vuosien 2001 ja 2002 taitteessa.

- Huomioitavaa on, että tällä kertaa kaikki tulosvaroitukset ovat tulleet merkittäviltä pörssiyhtiöiltä.

Vihervaara ja Riionheimo eivät halua hanakasti nimetä mahdollisia yhtiöitä, jotka antaisivat lähipäivinä tulosvaroituksen.

Jatkuu mainoksen jälkeen
Mainos päättyy

Kuitenkin sellaiset yritykset, jotka ovat alttiita öljyn nousseelle hinnalle tai heikentyneelle dollarille, tai ovat pitkälti Yhdysvaltain kysynnästä riippuvaiset, ovat vaaravyöhykkeellä.

- Yksittäisiä yrityksiä on vaikea nimetä. Mutta jos esimerkiksi metsäsektorilta on tullut jo kaksi varoitusta, miten sitten kolmannen käy? Tai kun Huhtamäki antoi varoituksen, mitä sitten Ahlström tekee, Vihervaara aprikoi hetken mietittyään.