Serbiaan syntymässä länsimielinen hallitus
MARITA VIHERVUORI
Kuusi viikkoa vaalien ja pitkän siksakin jälkeen Serbian uusi hallituskoalitio on viimeinkin syntymässä ja serbialaiset saavat länsimielisen hallituksen. Molempiin suuntiin neuvotellut, vaaleissa ratkaisijan asemaan päässyt Slobodan Milosevicin perustama sosialistipuolue on viimeinkin tehnyt päätöksensä.
Sen johtaja, kansansuussa pikku-Slobona tunnettu Ivica Dacic ilmoitti viime lauantaina neuvottelujen yltiönationalistisen radikaalipuolueen ja kansalliskonservatiivisen, nykyisen pääministerin Vojislav Kostunican puolueen kanssa epäonnistuneen.
Tämän jälkeen sosialistit päättivät nopeasti yhteistyöstä länsimielisen presidentin Boris Tadicin puolueen kanssa.
Tadicin demokraattinen puolue saavutti valtaisan vaalivoiton saamalla lähes 40 prosenttia äänistä, mutta voimat eivät riittäneet enemmistöön. Ratkaisijaksi tulivat sosialistit, joiden 8 prosentin kannatus oli paras Milosevicin kukistumisen jälkeen. Serbiaan tulee siis voittajien koalitio.
Euroopan integraation kannalla
Sosialistipuolue oli kahden vaiheilla. Yhteistyössä nationalistien kanssa Milosevicin perhettä ei olisi vaadittu vastuuseen teoistaan - kysymyksessä lähinnä korruptiosyytteet. Sen sijaan unelma pääsystä sosialistiseen internationaleen olisi voitu haudata. Sosialistit mielivät kansainvälisesti tunnustetuksi maltilliseksi puolueeksi.
Liittoutumalla länsimielisten kanssa sosialistit tekevät pesäeron menneisyyteen ja alkavat luoda nahkaansa eurooppalaisena sosiaalidemokraattisena puolueena. Milosevicin perheestä vallitsee hiljaisuus.
Sosialistipuolue on Euroopan integraation kannalla. Sille nationalististen puolueiden eristäytymispolitiikka oli rikka silmässä. Puolueessa laskelmoidaan, että EU:n tuen avulla Serbia pääsee paremmin jaloilleen kuin eristyksissä.
Jo vaalitaistelussa sosialistit ilmoittivat, etteivät halua panna viralta EU:n kanssa solmittua assosioitusmissopimusta Kosovon takia, kuten radikaalit ja Kostunica uhkasivat tehdä. Uuden koalition myötä sopimuksen ratifiointi lienee läpihuutojuttu. Hallitusohjelmassa ensimmäisellä sijalla seisoo Euroopan integraatio.
Seuraavana kohtana on maan itsenäisyyden ja yhtenäisyyden puolustaminen, millä ilmeisesti viitataan Kosovoon. Tämä lienee pakollinen liturgia, sillä Kosovon paluu Serbian helmaan ei ole ajateltavissa.
Hallitukset vaihtuneet tiuhaan
Muut ohjelmakohdat ovat taloudellinen kehitys, jossa yhteistyö EU:n kanssa on tärkeää, taistelu korruptiota ja järjestynyttä rikollisuutta vastaan sekä sosiaalinen oikeudenmukaisuus.
Sosialistipuolue korostaa voimakkaasti sosiaalista oikeudenmukaisuutta. Se ilmeisesti uskoo voivansa ansaita kannuksia demokraattisessa hallituksessa.
Serbiassa hallitukset ovat vaihtuneet tiuhaan ja vaaleja on ollut lähes vuosittain. Tällä kertaa on olemassa hyvä mahdollisuus, että hallitus istuu koko nelivuotisen vaalikauden ja voi keskittyä Serbian polttavien ongelmien ratkaisemiseen. Montenegro on omilla teillään ja Kosovon itsenäisyys peruuttamaton.