Kansalaisjärjestöt ideoivat ydinvoiman vastaisia toimiaan Eurajoella
HEIKKI SANKKILA
Eurajoen Pinkjärvellä tämän viikon koolla oleva ydinvoiman vastainen leiri keskittyy pohtimaan ydinvoimaketjun eri lenkkien mukanaan tuomia ongelmia ja niihin kohdistettavia uusia vastatoimia.
- Leirillä on noin 50 ihmistä. He kuuntelevat esitelmiä ja pitävät työpajoja, sanoi ympäristöpoliittinen sihteeri Hanna Kaisa Hellsten Luonto-Liitosta, joka on yksi leirin järjestäjistä yhdessä Suomen luonnonsuojeluliiton ja Maan ystävien kanssa.
Tähän kansalaisjärjestötoiminnan aktivoimiseen osallistuu ihmisiä ulkomaisistakin ydinvoimanvastaisista liikkeistä ja uraanikaivoksia vastustavista kansalaisryhmistä. Leirin kanssa toimimaan on koordinoitu myös kehitysmaa-alus Estelle. Raumalla aluksessa järjestetään avoimia uraanin louhintaa käsitteleviä tilaisuuksia.
Leiri vaatii Suomen ydinvoimahankkeiden sekä Olkiluodon kolmannen ydinreaktorin rakentamisen keskeyttämistä. Tapahtumaan osallistuu myös Greenpeacen ilmalaiva, joka lensi tiistaina ensi lentonsa Olkiluodon alueella. 44-metrisen aluksen kyljessä luki "Munaus, emämunaus, Olkiluoto 3".
"Laiminlyönnit jatkuvat Olkiluodossa"
- Suomen energiaongelmaa ei ratkaista lisää ydinvoimaa rakentamalla. Ratkaisu löytyy energiatehokkuuden parantamisesta sekä rakentamisessa että teollisuudessa, uusiutuvien energialähteiden ja tuulivoiman käytöstä, sanoi Suomen Greenpeacen ydinvoimavastaava Lauri Myllyvirta .
Myllyvirran mukaan Olkiluoto 3:n rakentamisessa havaitut laiminlyönnit jatkuvat. - Alihankkijat ovat epäpäteviä, työnjohto ei tunne tällaisen rakentamisen turvallisuusvaatimuksia, hitsauksessa on jatkuvasti virheitä, suunnitelmat ovat edelleen kesken, hän luetteli.
Aikataulupaineiden takia komponenttien valmistus on aloitettu ennen suunnitelmien hyväksymistä.
- Ydinvoiman kauppaaminen ratkaisuksi ilmastonmuutokseen on vastuutonta.
- Olkiluotoon kolmannen reaktorin toimittavan Arevan tavoittelema kansainvälinen ydinvoimabuumi voisi vähentää maailman ilmastopäästöjä korkeintaan muutaman prosentin, kun samalla ydinmateriaalin määrä moninkertaistuisi ja loisi uusia hallitsemattomia uhkia, Myllyvirta sanoi.
Ydinvoima ei leirin kannanoton mukaan ole vain Suomen kansallinen kysymys, vaan siihen liittyvät ongelma ovat globaaleja. Esimerkiksi uraanin louhinta alkuperäiskansojen alueilta on ihmisoikeusrikkomus, jota ei saa suosia kasvattamalla ydinpolttoaineen tarvetta.