Uutiset

Pääteiden liikenne lisääntyi vaikka ajaminen kallistui

TS/Maija Tammi<br />Liikennemäärät Turun tiepiirissä ovat kasvaneet lähinnä E18-tiellä.
TS/Maija Tammi
Liikennemäärät Turun tiepiirissä ovat kasvaneet lähinnä E18-tiellä.

HEIKKI KAUHANEN

Suomen pääteiden liikenne lisääntyi alkuvuonna polttonesteiden korkeasta hinnasta huolimatta. E18-moottoritiellä kokonaisliikenteen kasvua oli edellisvuodesta 3,5 prosenttia. Se on selvästi enemmän kuin koko maan keskiarvo, joka on 1,9 prosenttia.

- E18-tien raskaan liikenteen osalta meillä ei ole tarjolla luotettavia lukuja, koska moottoritietyömaan takia alueella on niin paljon työmaaliikennettä, liikenneasiantuntija Pekka Vuorila Tiehallinnosta kertoo.

Henkilö- ja pakettiautojen liikenne lisääntyi Suomen pääteillä 1,7 prosenttia ja raskas liikenne 3,8 prosenttia.

Tiepiireittäin katsottuna pääteiden liikenne lisääntyi alkuvuonna eniten Keski-Suomen (3,0 %), Oulun (2,5 %) ja Kaakkois-Suomen (2,2 %) tiepiireissä. Raskas liikenne lisääntyi eniten Uudenmaan tiepiirissä, missä kasvua oli peräti 5,9 prosenttia. Kaakkois-Suomen, Keski-Suomen ja Lapin tiepiireissä raskas liikenne lisääntyi 4,3 prosenttia.

Turun tiepiirissä kasvu hitaampaa

Turun tiepiirissä liikennemäärän kasvu oli huomattavasti pienempää kuin muualla E18-moottoritietä lukuunottamatta. Kokonaisliikenne kasvoi vain 0,6 prosenttia ja raskas liikenne 1,7 prosenttia.

Jatkuu mainoksen jälkeen
Mainos päättyy

Pääteiden liikenne lisääntyy normaalisti 1-4 prosenttia vuodessa. Suomessa on noin 2,9 miljoonaa autoa ja niillä ajetaan pääteillä keskimäärin 58 miljoonaa kilometriä vuorokaudessa eli noin kolmannes kaikesta autoliikenteestä. Tieliikenteen tavarankuljetuksista noin 80 prosenttia liikkuu pääteitä pitkin. Päätieverkon pituus - 13 300 km - on vain kolme prosenttia koko tieverkon pituudesta.

- Liikennemäärän kasvun ennustetaan hidastuvan loppuvuodesta etenkin henkilöautoliikenteessä, Vuorila arvelee.

Tiedot pääteiden liikenteestä saadaan liikenteen automaattisilta mittausasemilta; havaintoja kertyy vuorokaudessa 3-4 miljoonaa.