Uutiset

Vaihtoehdot muserrettuna

Jos surullisten uutisten Zimbabwesta voi vielä tulla selkeästi muista erottuva, erityisen musertava uutinen, ilmoitus opposition presidenttiehdokkaan Morgan Tsvangirain jättäytymisestä pois vaalin toisesta kierroksesta oli ehdottomasti sellainen.

Tsvangirain syyt jättää "leikki" kesken ymmärtävät varmasti kaikki. Aniharva uskaltaisi edes asettua ehdokkaaksi, kun kilpakumppanina on pitkäaikainen presidentti Robert Mugabe ja tämän tyranniaa harjoittava hallinto.

Mugaben Zanu PF -puolueen jäsenet ja kannattajat ovat systemaattisesti piesseet, raiskanneet ja surmanneet Tsvangirain kannattajia. Tsvangirai itsekin on pahoinpidelty ja pidätetty useita kertoja.

Vaikka Tsvangirai olisi jatkanut vaaliin asti, vaali olisi hyvin todennäköisesti käännetty vilpillä Mugaben hyväksi.

Silti se, että Mugabe saa jatkaa presidenttinä luovutusvoiton ansiosta, kirpaisee.

Zimbabwelaiset jos ketkä olisivat ansainneet muutoksen kaikin tavoin kurjistuneeseen maahansa. Hallituksen toimista romahtanut talous on vain yksi viheliäinen piirre maassa, jossa vallitsee pelon ilmapiiri ja valtion siunaaman väkivallan suojelu.

Jostain syystä uskon vahvasti, että zimbabwelaiset eivät ole vielä sanoneet asiassa viimeistä sanaansa, vaikka toinen kierros järjestettäisiin näytöstyyliin Mugaben kunniaksi. Kansainvälisen yhteisön on nyt syytä miettiä tarkasti, auttaisiko ulkopuolelta tuleva painostus zimbabwelaisten asiaa.

LEA PEUHKURI

02 269 3253, lea.peuhkuri@turunsanomat.fi