Ratamiehet siirsivät siltaa muiden juhliessa juhannusta
SALLA TUOMOLA
Kaikki eivät päässeet huilaamaan juhannuspyhinäkään. Toijala-Turku-radan varressa Humppilassa kourallinen työmiehiä huhki siirrettävän sillan kimpussa.
Työt alkoivat perjantai-iltana puoli yhdeltätoista ja jatkuivat yhtä soittoa lauantaihin iltapäivään. Päälle painoi tinkimätön aikaraja, sillä Tampereelta Turkuun kulkevan junan oli määrä ajaa paikatun kohdan yli lauantaina kello 15.30.
Rata oli miesten mukaan niin huonossa kunnossa, että kahden vuoden päästä eteen olisi ollut pakko asettaa seis-kyltit liian vaarallisen reitin vuoksi. Puupaaluille perustettu vanha ratasilta oli pikkuhiljaa alkanut painua.
- Radanpidon rahoitus on Suomessa niin heikko, että kunnostustöissä eletään suoraan kädestä suuhun. Toijala-Turku-radan korjaustyöt rahoitetaan perusradanpidon varoista, ja kokonaiskustannusarvio on 80 miljoonaa euroa, kertoo rakentamisen aluepäällikkö Erkki Mäkelä Ratahallintokeskuksesta.
Ratatyöt aloitettiin Toijala-Turku-välillä vuonna 2006, kun päällysrakennetta ryhdyttiin uusimaan. Tuolloin uusittiin radan sepelit, kiskot ja pölkyt.
Juhannuskatkossa rataa korjattiin kolmessa eri paikassa. Humppilan lisäksi töitä tehtiin Kylmäkosken Kiimasuolla ja Aurassa. Kylmäkoskella asennettiin työnaikainen vaihde, jotta uusi ratalinjaus voidaan rakentaa. Aurassa työn alla on ratasillan vedeneristys, jonka jälkeen silta ruiskubetonoidaan.
Työmaalla urakoitsijana toimii Megasiirto Oy, ja töitä valvoo rakennuttajakonsultti Pöyry CM Oy. Työt teettää Ratahallintokeskus.
Juhannuksena riittävän hiljaista
Lauantaina aamupäivällä työt ovat edenneet Humppilassa aikataulusta jopa tunnin etuajassa. Sillan molemmin puolin asennetaan siirtymälaattoja, jotka jakavat painumaa tasaisesti radalta poispäin. Palkkien tehtävä on tasata pinnan korkeusvaihteluja. Sen jälkeen päälle ajetaan hiekkaa ja sepeliä sekä asennetaan raide-elementit.
- Eilen illalla aloitimme purkamalla rataa ja purimme vanhan kivisillan pois. Sen jälkeen siirtymäradat asennettiin kohdilleen. Sillan paalutuksia ja siltakantta itsessään on tehty jo useita kuukausia, kertoo toimitusjohtaja Jyrki Kataja Megasiirto Oy:stä.
Iltapäivällä kahden maissa on vuorossa radan tukeminen. Silloin työmaalle tulee raiteentukemiskone.
- Tulevina viikonloppuina Humppilassa ovat vuorossa sähköratatyöt. Täällä töitä on hyvä tehdä, kun lähellä ei ole asutusta, mutta toista on Aurassa, kun ihmiset viettävät juhannusta ja miehet paiskivat töitä aivan vieressä, Mäkelä sanoo.
Sillansiirto on tehtävä usein juuri juhannusviikonloppuna, sillä silloin rataliikenne on vähäisten matkustajamäärien vuoksi hiljaisimmillaan. Lauantain seitsemän ensimmäistä Turun ja Tampereen välillä kulkevaa junavuoroa on peruttu kokonaan. Ratatöitä tehdään juhannuksena runsaasti koko Suomessa.
Vuodessa kymmenisen siirtorataa
Sillansiirron ja sähköratatöiden jälkeen rata painuu. Viimeistelytöinä rata tuetaan uudestaan. Raiteentukemiskone tukee ja oikaisee raiteen haluttuun asemaan.
Töiden ajan kiskojatkokset ovat olleet kiinni ruuveilla, minkä vuoksi nopeusrajoitus on ollut Humppilassa 80 kilometriä tunnissa. Kun kiskot on hitsattu kiinni, nopeus voidaan nostaa jälleen 140 kilometriin tunnissa.
Suomen rataverkossa tehdään siirtoratoja vain reilut kymmenen vuodessa.
Kataja sanoo, että siltoja ei siirrellä toistaiseksi missään muualla kuin rautateillä.
Humppilan silta on verrattain pieni. Se painaa vain 200 tonnia, kun suurin siirretty silta on ollut 2 500 tonnia painava.
Samantyyppinen työmaa on parhaillaan myös Seinäjoella.
- Ratatöitä ei voi tehdä loputtomia määriä samaan aikaan, jotta nopeusrajoitukset saadaan pidetyksi edes jollakin tasolla, Mäkelä toteaa.