Uutiset

EU harkitsee varoitusmerkintää haitallisiin elintarvikkeisiin

TUOMAS MUSTIKAINEN

Elintarvikkeisiin vaaditaan haitallisten lisäaineiden vuoksi erillistä varoitusmerkintää. Southamptonin yliopiston tutkimuksen mukaan atsovärit ja muut keinotekoiset väriaineet voivat lisätä lasten ylivilkkautta.

Euroopan parlamentti ja neuvosto päättänevät heinäkuussa uudesta elintarvikkeiden lisäaineiden lainsäädännöstä.

Muuttuvan lain mukaan muun muassa makeisten ja virvoitusjuomien tuoteselosteisiin tulisi erillinen merkintävaatimus, jos elintarvike sisältää atsovärejä.

Maa- ja metsätalousministeriön ylitarkastajan Liisa Rajakankaan mukaan uudistuksesta on jätetty alustava ehdotus Euroopan unionille. Ehdotus on edennyt parlamentissa lainsäädännön muutoksen toiseen vaiheeseen.

- Ehdotuksesta on tällä hetkellä neuvoteltu puheenjohtajamaa Slovenian johdolla Euroopan parlamentin ja neuvoston kesken. Todennäköistä on, että parlamentti äänestää asiasta heinäkuun aikana.

Rajakangas korostaa, ettei lainsäädäntö päde heti, kun ehdotus hyväksytään. Uusi lisäaineita koskeva lainsäädäntö tulee kokonaisuudessaan voimaan EU:n jäsenmaissa todennäköisesti vasta kahden tai kolmen vuoden päästä. Siirtymävaihe tarvitaan uusien pakkausten tuotekehittelyä varten.

Jatkuu mainoksen jälkeen
Mainos päättyy

Tutkimusnäyttöä liian vähän

Atsovärit olivat Suomessa kiellettyjen väriaineiden listalla EU-jäsenyyteen asti. Viime heinäkuussa tosin punaisen atsoväriaineen, E128:n, käyttö kiellettiin, koska sitä ei enää pidetty ihmisille tarpeeksi turvallisena.

- Punainen väriaine muuntuu aniliiniksi, joka voi aiheuttaa syöpää ja vahingoittaa perimää. Tosin sitä sai käyttää vain aamiaismakkaroissa ja hampurilaispihveissä. Karkeissa niitä ei siis käytetty, Elintarviketurvallisuusviraston ylitarkastaja Sari Sippola sanoo.

Lastenpsykiatrian erikoislääkäri Pekka Räisänen ei ollut tietoinen tulevasta lakiehdotuksesta. Hänen mukaansa pelkkä Southamptonin tutkimus ei välttämättä todista atsovärien aiheuttavan ylivilkkautta.

- Tutkimusnäyttöä ei ole liikaa tällä hetkellä, joten on hankala sanoa, miten väriaineet vaikuttavat keskittymiseen. Aiheuttaahan sokerikin sokerihumalaa, hän toteaa.

Räisänen on myös ADHD-liiton asiantuntijatehtävissä.

Atsovärit pysyvät sallittuina

Mahdollisesta varoitusmerkintäuudistuksesta huolimatta Rajakangas ei usko, että muita atsovärejä kielletään tulevaisuudessakaan.

- Muutosehdotus koskee ainoastaan Southamptonin tutkimuksessa mukana olleita väriaineita. Tässä vaiheessa käytössä olevia enimmäismääriä ei muuteta, vaan niitä tarkkaillaan, kunnes lisäaineasetukset uusitaan, Rajakangas tarkentaa.

Räisänen ei innostu ajatuksesta, että tuoteselosteiden rinnalla olisi tulevaisuudessa merkintävaatimus atsoväreistä.

- Tutkimuksia on tehty niin vähän, joten ei ehkä pitäisi hötkyillä liikaa, hän heittää.

Euroopan elintarviketurvallisuusviranomainen eli EFSA tutkii parhaillaan kaikkien hyväksyttyjen elintarvikevärien turvallisuutta. Tuleva lainsäädäntö koskee yhtä lailla Suomea kuin muitakin Euroopan unionin jäsenmaita.