Uutiset

Harjoittelija saa olla riippakivi

TS/Mari Lehto<br />Kätilöopiskelija Sanni Isometsä (vas.) on tehnyt viisi viikkoa töitä keskosten parissa harjoittelijana. Sairaanhoitaja Minna Tammisto kertoo, että koko Tyksin keskolan henkilökunta ohjaa tarvittaessa harjoittelijoita.
TS/Mari Lehto
Kätilöopiskelija Sanni Isometsä (vas.) on tehnyt viisi viikkoa töitä keskosten parissa harjoittelijana. Sairaanhoitaja Minna Tammisto kertoo, että koko Tyksin keskolan henkilökunta ohjaa tarvittaessa harjoittelijoita.

Turun Sanomat

Turkulainen kätilöopiskelija Sanni Isometsä tekee tänään lauantaina viimeisen harjoittelupäivänsä Turun yliopistollisen keskussairaalan keskolassa. Lomailemaan hän ei ehdi: kesätyöt samalla osastolla alkavat huomenna sunnuntaina.

Kolme vuotta opiskellut Isometsä on tehnyt jo kahden vuoden opintojen jälkeen sairaanhoitajan sijaisuuksia. Se ei olisi enää kesäkuun alussa voimaan tulevan asetuksen mukaan mahdollista. Asetus vaatii, että kaksi kolmasosaa opinnoista on suoritettu.

Sairaanhoitajan tutkinto on kolme- ja puolivuotinen, kätilön vuotta pidempi. Kätilön sijaisuuksiin vaaditaan 180 opintopistettä ja työkokemusta. Vielä tänä kesänä Isometsä työskentelee sairaanhoitajana.

Isometsä on tyytyväinen harjoitteluunsa keskolassa. Hänellä on ollut osastolla kaksi ohjaajaa, joilta hän on saanut apua ja neuvoja.

- On ollut ihanaa, että ei pelkästään ohjaajilta, vaan kaikilta muiltakin voi kysyä.

Viisiviikkoinen harjoittelu on ollut palkatonta, mutta Isometsä näkee siinä myös hyviä puolia.

Jatkuu mainoksen jälkeen
Mainos päättyy

- Siitä tulee itselle sellainen olo, että olen harjoittelija ja minulla on tavallaan oikeus olla riippakivi ja kysellä, miksi tämä asia tehdään näin.

Toisaalta 40-tuntiset harjoitteluviikot ovat paljon raskaampia kuin opiskelu koulussa. Monelle toimeentulo on hankalaa.

- Jokaiselle opiskelijalle tulee varmaan ainakin kerran harjoittelun aikana mieleen, miksei tästä saa palkkaa, Isometsä arvelee.

Opiskelijat saivat muutama viikko sitten tietää Turun ammattikorkeakoulun uudistuksesta, jonka mukaan myös terveysalan opiskelijat voivat korvata harjoitteluja palkallisilla töillä.

Isometsä on jo kysellyt ohjaavalta opettajalta, saisiko hän korvattua kesätyöllään osan harjoitteluista. Se ei kuitenkaan välttämättä onnistu, koska kätilöopiskelijoilta vaaditaan kokemusta useista erilaisista töistä.

Sen sijaan Isometsä arvelee, että ensi vuoden kesätöistä korvaaminen voisi onnistua. Valmistumista se ei välttämättä nopeuttaisi.

- Minulla olisi todennäköisesti yhtäkkiä syksyllä kuusi viikkoa vapaata, Isometsä toteaa.