Uutiset

Kannabiksen käyttö lisää nuorilla skitsofrenian riskiä

Oulu, STT
Kannabiksen eli hampun käyttö nuorella iällä lisää riskiä sairastua psykoosiin ja jopa skitsofreniaan. Oulun yliopistossa tehdyn tutkimuksen mukaan kannabista käyttäneillä nuorilla on huomattavasti muita enemmän psykoosin ennakko-oireita. Kannabiksen käyttäjä saattaa esimerkiksi kuvitella, että häntä seurataan tai hänessä itsessään tapahtuu jotain selittämätöntä.
- Mitä useammin nuori on käyttänyt kannabista sitä enemmän hänellä on oireita eli hän on altis sairastumaan psykoosiin tai jopa sen vakavimpaan muotoon skitsofreniaan, Oulun yliopiston dosentti, akatemiatutkija Jouko Miettunen selvittää.
 Hänen mukaansa psykoosiin sairastumista selittää se, että kannabis vaikuttaa aivoihin. Pitkäaikainen käyttö aiheuttaa aivoissa muutoksia.
 Kannabiksen käyttö nuorella iällä on vahvempi skitsofrenian riskitekijä kuin käyttö vanhempana. Tästä on olemassa jo aiempaa tutkimusnäyttöä.
- Meidän tutkimuksessamme suuri osa kannabista käyttäneistä nuorista ilmoitti vähintään kolme psykoosin ennakko-oiretta, Miettunen sanoo.

Kannabiksen käyttö kasvussa

Jatkuu mainoksen jälkeen
Mainos päättyy

Kyseessä on toistaiseksi laajin väestöpohjainen tutkimus kannabiksen käytöstä ja psykoosialttiudesta. Siihen osallistui yli 6 000 pohjoissuomalaista nuorta, jotka ovat syntyneet vuosina 1985-86. Tutkimuksen aikaan he olivat 15-16-vuotiaita.
 Miettunen kertoo, että tutkimuksessa mukana olleista nuorista hieman alle kuusi prosenttia ilmoitti kokeilleensa kannabista kerran tai useammin. Alle prosentin osuus nuorista oli kokeillut kannabista vähintään viisi kertaa. Tytöt olivat innokkaampia kokeilijoita kuin pojat.
- Nämä luvut eivät ole kansainvälisesti arvioiden kovin suuria. Esimerkiksi Englannissa kannabiksen käyttäjiä voi olla 15-16-vuotiaiden ikäluokassa jopa 25 prosenttia. Viime vuosina kannabiksen käyttö on kuitenkin lisääntynyt myös Suomessa, Miettunen tietää.
 Suomalaisesta aikuisväestöstä yli 100 000 sairastaa psykoosia. Miettunen ei osaa sanoa, kuinka moni tästä joukosta on sairastunut kannabiksen käytön seurauksena. Hänen mukaansa uhkana kuitenkin on, että lisääntynyt kannabiksen käyttö näkyy jatkossa myös sairastumisluvuissa.
 Oulun yliopiston tutkimus julkaistiin lauantaina British Journal of Psychiatry -lehdessä.