Uutiset

"Karkotettu veljeni joutui
Vietnamissa kotiarestiin"

HEIKKI KAUHANEN

Turkulainen Le Xun Binh pelkää, että karkotuspäätöksen saanut vietnamilaismies saa saman kohtalon kuin hänen oma veljensä kaksi vuotta sitten.

- Veljeni karkotettiin samoihin syihin vedoten. Hän toimi Turussa tulkkina, mutta sekään ei auttanut. Jopa monet Turun yliopiston professorit yrittivät vedota viranomaisiin tässä asiassa, mutta sekään ei auttanut, Le Xuan Binh kertoo.

Paluu Vietnamiin oli vaikea ja ahdistava.

- Poliisit ottavat aina henkilön kiinni näissä tilanteissa. Veljeni joutui heti kotiarestiin. Hän menetti mahdollisuuden tehdä töitä eikä hän tule jatkossakaan saamaan Vietnamissa työpaikkaa. Jos et ole oikeaan ryhmään kuuluva henkilö, joudut helposti vankilaan ja olot niissä ovat erittäin huonot. Kiinnioton syyt voivat olla poliittisia tai uskonnollisia.

Hänen mukaansa kommunismin varjo lepää edelleen Vietnamissa, vaikka maan suurimmissa kaupungeissa elämä on jo vapaampaa.

- Maaseudulla ja pienillä paikkakunnilla paikallispoliisilla on paljon valtaa, jota kukaan ei kontrolloi. Poliisien ohella julmaa valtaa käyttävät myös buddhalaismunkit, katolilainen Le Xuan Binh kertoo.