Kiinan Sichuania uhkaavat valtavat
vesimassat ja myrkkyvuodot
NINA JAATINEN
Maanjäristyksen riepomaa ja runtelemaa Sichuania uhkaavat nyt alueella tulvivat "järistysjärvien" vesimassat.
Yli kaksi viikkoa sitten tapahtunut, 8,0 richterin voimalla iskenyt maanjäristys irrotti maamassaa ja kivenlohkareita, jotka tukkivat monet alueella virtaavat joet. Virtojen tukkiutuessa joista muodostui järviä.
Kriittisin tilanne on tällä hetkellä Beichuanin kaupungin pohjoispuolella, jonne on muodostunut Tangjiashanin järvi. Sen vedenpinta on noussut kahden metrin päivävauhtia. Järvessä on vettä 50 000 suuren uima-altaan edestä.
Vedenpaisumuksen lisäksi järven alajuoksussa on havaittu viisi tuhatta tonnia vaarallisia kemikaaleja.
Alueelta on jo nyt evakuoitu yli 150 000 ihmistä. Jos tilanne kehittyy uhkaavaksi, viranomaisten mukaan näiden lisäksi jopa 1,3 miljoonaa ihmistä saatetaan siirtää pois alueelta.
Sichuanissa on tällä hetkellä myös 35 muuta purkautumisillaan olevaa järistysjärveä.
Maan valtiovarainministeriö lohkaisi torstaina aiemmin myönnetyn 400 miljoonan yuanin (noin 37 miljoonaa euroa) määrärahan lisäksi ylimääräiset miljardi yuania (noin 90 miljoonaa euroa) järistysjärvien hallitsemistyöhön. Peking pyysi myös Japania lähettämään armeijan joukkojaan pelastustöihin.
Sotilaat kaivavat uomia yötäpäivää
Patoalueilla on viime päivinä huhkittu ahkerasti. Koska tiet ovat monin paikoin yhä poikki, helikoptereilla on lennätetty patoaleille sekä sotilaita että painavia kaivuukoneita. Tukkeutuneita jokia on yritetty myös avata räjähteiden avulla.
Beichuanin kaupungin yläpuolella 2 000 sotilasta on huhkinut neljä viimeistä yötä ja päivää kaivaen pitkää ja syvää, padoista vettä poisjuoksettavaa ojaa.
Alueen rankkasateet ovat hankaloittaneet entisestään pelastustöitä. Se on estänyt helikopterien lentämistä alueelle.
Samalla ne ovat paisuttavat patojärviä entisestään.
Brittiläinen seismologi Alexander Densmore arvioi, että jos patojärvet purkautuvat, se tulee tapahtumaan salamannopeasti.
- Jos purkautuminen tapahtuu, on käytännössä mahdotonta tehdä mitään veden syöksyn estämiseksi, hän sanoo.
Padot sortuvat domino-tyylillä
Jos Tangjiashan purkautuu, Beichuanin lisäksi vesi tunkeutuu aina Mianyangin kaupunkiin asti.
Beichuanin ympäristössä on patoja ja järistysjärviä tiheään. Nyt on noussut esille myös pelko siitä, että yhdestä padosta purkautuva vesi saattaisi aiheuttaa samalla muiden patojen romahtamisen.
- Jotkut ystävistäni lähtevät kaupungista. He haluavat mennä niin kauas kuin mahdollista, kertoo taksikuski Liu Decai , 35, joka ajoi kotiin pakkaamaan kuultuaan uutiset patojen murtumisuhasta.
Sichuanin järistyksissä on kuollut tai edelleen kadoksissa yhteensä 88 000 ihmistä. Kodittomiksi on jäänyt viisi miljoonaa.
Vuonna 1786 Sichuanissa tapahtuneen maanjäristyksen jälkeen tapahtuneen järistysjärven sortuminen tappoi 100 000 ihmistä.
Ensimmäinen pidätys kritiikistä
Kiinan viranomaiset ovat myös tehneet ensimmäisen pidätyksen liittyen maanjäristyksen jälkeiseen arvosteluun.
Guo Quan oli pidätettynä kymmenen päivän ajan, koska hän kritisoi sitä, että viranomaiset suhtautuivat välinpitämättömästi varoituksiin tulevasta järistyksestä.
Entinen kirjallisuuden professori kritisoi artikkelissaan myös sitä, että tulviviin patoihin olisi pitänyt kiinnittää huomiota heti järistyksen jälkeen.
Hän myös kyseenalaisti alueella olevien ydinteknologia-tehtaiden turvallisuuden järistyksen jälkeen.
Nanjingissa asuva Guo vapautettiin keskiviikkona.