Uutiset

Suomen ratsupoliisit Säkylän torin turvana

TS/Jorma Pihlava<br />Torialueelle pyrkivät häiriköt ovat voimissaan vielä silloin, kun vastassa on mellakkakilpiin turvautuvia rauhanturvaajia, mutta ratsupoliisit rauhoittavat joukon välittömästi.
TS/Jorma Pihlava
Torialueelle pyrkivät häiriköt ovat voimissaan vielä silloin, kun vastassa on mellakkakilpiin turvautuvia rauhanturvaajia, mutta ratsupoliisit rauhoittavat joukon välittömästi.

JORMA PIHLAVA

Yhdentoista ratsupoliisin osasto kopistelee rauhallista käyntiä kohti tunkeilijoita, jotka kovaäänisesti kopistelevat rauhanturvaajien mellakkakilpiä ja yrittävät murtaa heidän suojaketjunsa. Kun turvat ovat rettelöitsijöiden lähituntumassa, ei enempiä voimakeinoja tarvita. Uho sulaa kuin jäätelö auringossa.

Torstainen Säkylän torin suojaamisharjoitus on osa Suomen kansainvälisiin valmiusjoukkoihin koulutettavien varusmiesten kriisinhallinta 3 -harjoitusta. Maastopukuiset sotilaat Pasi-panssariajoneuvoineen ovat alkukesän torilla tuttu näky. Ratsupoliisit osallistuvat ensimmäistä kertaa.

Kosovon malliin ja tarpeisiin

Everstiluutnantti Juha Kurenmaa kertoo, että torille sijoittuvaan harjoitukseen on otettu mallia etenkin Kosovon tapahtumista ja olosuhteista. Vastaavasti moni harjoittelija on tulevaisuudessa soveltava oppimaansa samaisessa Kosovossa, joka ei tunnu rauhoittuvan.

Harjoituksessa Säkylän keskusta kuvaa kahden tulitaukoon päässeen sotaosapuolen ns. loitontamisvyöhykettä.

Tori on alueen ainoa ruuanhankintapaikka, ja siellä kaikkien olisi voitava turvallisesti asioida. Rauhanturvaajat valvovat, ettei alueelle tuoda aseita eikä aiheuteta levottomuuksia.

Jatkuu mainoksen jälkeen
Mainos päättyy

Ratsupoliisit kuvaavat paikallista poliisia, jolta rauhanturvajoukko voi tarvittaessa pyytää apua.

Harjoitus sujuu suunnitellusti. Kymmenisen häirikköä yrittää kovalla melskeellä tunkeutua torille, ja rauhanturvaajat haluavat tämän estää.

Hyökkääjät ovat saamassa säröjä mellakkakilvin varustautuneiden rauhanturvaajien rintamaan, mutta paikalle tullut ratsupoliisiosasto rauhoittaa tilanteen. Nelijalkaiset hallitsevat joukon. Monikymmeninen yleisö näkee, miten mellakoitsijat johdatetaan rauhanomaisesti taka-alalle.

- Parempaa harjoitusympäristöä ei voisi olla. Täällä on oltu monta kertaa. Ihmiset tietävät mistä on kysymys ja ovat mukana, Kurenmaa kiittää Säkylän toritunnelmaa.

Ratsupoliiseja vain Turussa ja Helsingissä

Ratsupoliisien teho-osastossa ovat mukana yhtä vaille kaikki Suomen poliisiratsukot.

Ratsastavan poliisin osastoja on Suomessa vain Helsingissä ja Turussa. Helsingin poliisilaitoksella on kymmenen hevosta, Turun jaoksessa kaksi.

Joukon päällikkö, komisario Timo Elasvuo Helsingin poliisilaitokselta kertoo, etteivät ratsupoliisit kuulu poliisin viralliseen joukkojenhallintaorganisaatioon, mutta he tulevat mukaan tarvittaessa estämään, ohjaamaan ja jakamaan väkijoukon liikkumista.

Elasvuo tietää, että ratsupoliisit ovat poliisille mitä parasta mainosta, mutta hän tietää myös heidän tehokkuutensa normaaleissa poliisitehtävissä.

- Ratsupoliisi on poliisin jalkapartio neljällä jalalla. Se näkyy kauas. Työ on täyttä poliisin työtä.

Eurasta kotoisin oleva Satu Jore on toiveammatissaan työskennellessään Helsingin poliisilaitoksella. Hänen ratsunaan on Kuba Star, 19-vuotias Puolassa syntynyt puoliveriruuna.

- Olen ratsastanut yli kymmenen vuotta. Tämä on minun lapsuuden haaveeni, vielä poliisikoulun kirjoissa oleva nuorempi konstaapeli kertoo.

TS/Jorma Pihlava<br />Torialueelle pyrkivät häiriköt ovat voimissaan vielä silloin, kun vastassa on mellakkakilpiin turvautuvia rauhanturvaajia, mutta ratsupoliisit rauhoittavat joukon välittömästi.
TS/Jorma Pihlava
Torialueelle pyrkivät häiriköt ovat voimissaan vielä silloin, kun vastassa on mellakkakilpiin turvautuvia rauhanturvaajia, mutta ratsupoliisit rauhoittavat joukon välittömästi.
TS/Jorma Pihlava<br />Torialueelle pyrkivät häiriköt ovat voimissaan vielä silloin, kun vastassa on mellakka kilpiin turvautuvia rauhanturvaajia, mutta ratsupoliisit rauhoittavat joukon välittömästi.
TS/Jorma Pihlava
Torialueelle pyrkivät häiriköt ovat voimissaan vielä silloin, kun vastassa on mellakka kilpiin turvautuvia rauhanturvaajia, mutta ratsupoliisit rauhoittavat joukon välittömästi.
TS/Jorma Pihlava<br />Torialueelle pyrkivät häiriköt ovat voimissaan vielä silloin, kun vastassa on kilpiin turvautuvia rauhanturvaajia.
TS/Jorma Pihlava
Torialueelle pyrkivät häiriköt ovat voimissaan vielä silloin, kun vastassa on kilpiin turvautuvia rauhanturvaajia.
TS/Jorma Pihlava<br />Nuorempi konstaapeli Satu Jore ja Helsingin kihlakunnan poliisilaitoksen vetreä veteraani Kuba Star.
TS/Jorma Pihlava
Nuorempi konstaapeli Satu Jore ja Helsingin kihlakunnan poliisilaitoksen vetreä veteraani Kuba Star.
TS/Jorma Pihlava<br />Kriisinhallintajoukot ja ratsupoliisit turvaat siviiliväestön pääsyn torille.
TS/Jorma Pihlava
Kriisinhallintajoukot ja ratsupoliisit turvaat siviiliväestön pääsyn torille.