Talous

Kukat, kakut ja kuohuviini käyvät kaupaksi päättäjäiskautena

TS/Marttiina Sairanen<br />Tuula Tähkäpää poikkesi kukkaostoksilla Nummen Narsisissa 11-viikkoisen mopsinpentu Helmin kanssa. Kukkakauppias Terttu Arvolan hyllyt pursuavat nyt ruusuja.
TS/Marttiina Sairanen
Tuula Tähkäpää poikkesi kukkaostoksilla Nummen Narsisissa 11-viikkoisen mopsinpentu Helmin kanssa. Kukkakauppias Terttu Arvolan hyllyt pursuavat nyt ruusuja.

LIISA ENKVIST

- Suosituin on tänä vuonna ollut suklaakakku, kakkoseksi tuleekin sitten ikisuosikki kermamansikkakakku, kertoo Nurmi&Sulosen Hämeenkadun myymälän hoitaja Heljä Ojala .

Ojalalla on edessä kiireiset ajat. Lauantaina liikkeestä käydään hakemassa kolmisenkymmentä etukäteen tilattua täytekakkua. Niiden lisäksi juhlapöytään haetaan muita leivonnaisia sekä suolaista.

Sesonkituotteiden, kuten kakkujen, kukkien ja kuohuviinin myynti kasvaa koulujen päättäjäisviikolla kymmenillä prosenteilla. Esimerkiksi Alkon tilastojen mukaan alkoholijuomien myynti helatorstain tienoilla, joka yleensä sijoittuu päättäjäisten aikoihin, nousee jopa 70 prosentilla.

- Vapusta koulun päättäjäisiin saakka eletään kuohuviinikautta. Kuohuviinin suosio on kasvanut tasaisesti kolmen vuoden ajan, kertoo aluepäällikkö Erkki Pakola Alkosta.

Pakolan mukaan kaikenlaiset kuohuviinit kuivista makeisiin tekevät kauppansa. Kuohuviinejä siemaillaan nykyisin myös arkena.

- Shampanjaa usein tullaan ostamaan, mutta kuohuviiniin kuitenkin päädytään, Pakola sanoo.

Jatkuu mainoksen jälkeen
Mainos päättyy

Kuohuviinejä ei saa palauttaa

Suuriin juhliin ostetaan usein paljon kuohuviiniä. Ylimääräisiä on joskus saanut palauttaa Alkoon, mutta Pakolan mukaan yksityishenkilöiltä ei nykyisin oteta kuohuviinipulloja palautuksina.

- Yritysten kanssa sen sijaan voidaan tehdä erikseen sopimuksia, että ylimääräiset pullot voi palauttaa. Silloin veloitamme kuitenkin käsittelymaksun, sillä meidän täytyy tarkastaa erityisen huolellisesti, että pullot ovat virheettömiä, Pakola kertoo.

Pakola haluaa muistuttaa, että nuoria alkoholin ostajia on liikenteessä viikonlopun edellä aina suuria määriä.

- Teemme erityisen paljon iän tarkistuksia myymälöissämme, Pakola huomauttaa.

Ylijäämäruusut kuivatetaan

Myös kukkakaupoissa vietetään vuoden kiireisimpiä päiviä.

- Viime päättäjäispäivää edeltävänä yönä meni neljään saakka, tänä vuonna käy varmaan samoin, kertoo kukkakauppa Nummen Narsissin kukkakauppias Terttu Arvola .

Nummen Narsissi suorastaan pursuilee toinen toistaan upeampia ruusuja. Arvolan mukaan vain vähän jää myymättä.

- Aika hyvin olemme pystyneet arvioimaan määrän. Jos jotain jää yli, niin käytämme niitä esimerkiksi kuivakukka-asetelmiin, Arvola kertoo.

Tumman punainen, pitkävartinen ruusu on edelleen numero ykkönen, sitä myydään yhtä paljon kuin muita yhteensä. Välkkyvillä hileillä koristeltujakin ruusuja löytyy edelleen, mutta vähenevissä määrin.

- Uutuutena on vaikkapa tämä, musta-valkoinen, hieman kimalteleva ruusu joka sopii vaikka pojille tai goottitytölle, esittelee Arvola.

TS/Marttiina Sairanen<br />Mustaksi värjätty ruusu voisi kelvata vaikka goottinuorelle.
TS/Marttiina Sairanen
Mustaksi värjätty ruusu voisi kelvata vaikka goottinuorelle.
TS/Marttiina Sairanen<br />Heljä Ojala pakkasi mansikkakakkua Nurmi&Sulosella.
TS/Marttiina Sairanen
Heljä Ojala pakkasi mansikkakakkua Nurmi&Sulosella.