Uutiset

Oma talo valmistuvan haaveena

TS/Jori Liimatainen<br />Turun ammatti-instituutin Peltolan yksikköä edustanut Joni Jokila annosteli laastia muurari Jari Gottschalkin valvonnassa.
TS/Jori Liimatainen
Turun ammatti-instituutin Peltolan yksikköä edustanut Joni Jokila annosteli laastia muurari Jari Gottschalkin valvonnassa.

MATTI ARVAJA

Ilma on sakeana kumisaappaista ja laastista, kun Rakennusliiton Turun aluejärjestön koolle kutsumat rakennusalan ammatteihin valmistuvat nuoret kohtaavat Turun Ruissalossa.

Kevyiden kilpailujen lomassa käydään läpi myös työehtosopimus- ja järjestäytymisasioita eikä tulevaisuuden suunnitelmiakaan unohdeta.

- Jonakin päivänä on tarkoitus se omakin talo rakentaa, kaavailee rakennusalan perustutkinnon paperit Raision ammattiopistosta pokkaava Sami Nurmi , 18.

Omalla alalla olemisesta kertoo se, että Nurmi saavutti keväällä kansallisessa ammattitaidon taitajakisassa talonrakennusalan kirvestyösarjassa ykkössijan.

Rakentamisen kiinnostavuudesta todistaa Turun ammatti-instituuttiin rakentamisen ja arkkitehtuurin linjalle hakeutuneiden joukko. Ensisijaisia hakijoita on tänä vuonna yli kaksinkertainen määrä aloituspaikkoihin nähden.

Rakennusliiton aluepäällikkö Jouni Ruotsalainen arvelee, että rakennusala voisi hyvinkin hyödyntää myös rannalle jääneitä hakijoita oppisopimusjärjestelmän kautta.

Jatkuu mainoksen jälkeen
Mainos päättyy

Kolme kesää rakennustöissä

Ruissaloon on saapunut yli 200 rakennusalan ammatteihin valmistuvaa nuorta eri puolilta Varsinais-Suomea.

Ammattiyhdistysluentojen lisäksi kilpaillaan niin saappaanheitossa, naulan lyönnissä kuin laastin punnitsemisessakin.

Saappaanheittokisaa kokeillut Nurmi sanoo rakennusalan tuntuneen mieluisalta jo kauan. Alan monipuolisuus houkuttaa.

- Eniten kiinnostavat runko- ja muottityöt ja yleensä kirvesmiehen työt, Mynämäeltä kotoisin oleva Nurmi toteaa.

Nurmi on ehtinyt olla kolme suvea rakennushommissa. Tänä kesänä on vuorossa armeijaan lähtö. Varusmiespalvelukseen nuorukainen voi lähteä kevein mielin, sillä intin jälkeinen työpaikka on jo valmiiksi puhuttu.

Nurmen heittämä saapas ei oikein saa ilmaa alleen ja kaverit kehottavat kokeilemaan, miten jalkine lentäisi kivi sisässään.

Työn jälki näkyy heti

Juho Heikkinen on puurtanut kaksoistutkinnon. Rakennusalan perustutkinnon lisäksi kädessä ovat myös ylioppilaan paperit.

- Aluksi ajattelin käydä vain lukion, mutta rakennusala alkoi kiinnostaa siinä samalla, kaksi kesää sukulaisfirmassa työskennellyt Heikkinen tuumii. Tämän kesän työpaikka ei ole vielä täysin selvillä, mutta pari vaihtowehtoa on kierroksessa.

Rakennusliiton tarjoama ammattiyhdistystietous on Heikkisestä paikallaan.

- Olen yrittänyt itsekin ottaa selvää, mutta vaikea näitä asioita on yksin selvittää.

Turkulainen Antti Rannikko yrittää naulanlyöntikilpailussa saada viiden tuuman naulaa yhdellä iskulla pölkyn sisään. Tarkkuuden ja voiman yhdistäminen näyttää tuottavan useimmille vaikeuksia.

Rannikon mielestä rakennusala kiinnostaa, koska työn jälki on heti nähtävissä. Rannikkokin tunnustaa miettineensä ammattitaidon käyttöä omiinkin tarkoituksiin.

- Oman talon rakentaminen tai vanhan talon korjaaminen tulee varmasti jossakin vaiheessa eteen, Rannikko arvelee.

Turun ammatti-instituutin Peltolan yksiköstä valmistuneella Sami Martikaisella ei vielä ole alalta palkallista kokemusta. Tutkinnon jälkeen on kuitenkin työpaikka tiedossa vähintään vuoden loppuun asti.

- Menen töihin samaan paikkaan missä olen ollut harjoittelemassa, Martikainen kertoo. Ammattiyhdistyshommat eivät Martikaista tässä vaiheessa suuremmin kiinnosta.

Jatkuu mainoksen jälkeen
Mainos päättyy

- Kai ne tärkeitä on nekin, hän kuitenkin tuumii.

Osaston numeron verran laastia

Muurari Jari Gottschalk pitää Ruissalon tapahtumassa laastinpunnituspistettä. Tulevat muurarit saavat näyttää taitonsa laastin painon arvioinnissa. Tavoitteena on kuopaista lastalla laastia puntariin 603 grammaa.

Suhtaudun muuraukseen sillä asiantuntemuksella, minkä täydellinen tietämättömyys antaa. Veikkaan, että 603 grammaa laastia on se määrä, mikä tarvitaan kahden tiilen väliin.

- Ei, se on meidän ammattiosaston numero, Gottschalk tarkentaa ja jatkaa punnitusten arviointia.