Uutiset

Pinellalle haetaan viimein ostajaa

TS/Riitta Salmi<br />Kulttuuripääkaupunkivuonna peruskorjaustyöt eivät saa rumentaa Pinellan ympäristöä.
TS/Riitta Salmi
Kulttuuripääkaupunkivuonna peruskorjaustyöt eivät saa rumentaa Pinellan ympäristöä.

OSSI RAJALA

Turun kaupunki edellyttää, että ravintola Pinellan rakennuksien ostaja saa niiden peruskorjauksen valmiiksi vuoden 2010 loppuun mennessä. Hyvillä perusteluilla remonttiaikaa voidaan jatkaa, mutta kulttuuripääkaupunkivuonna 2011 korjaustyöt eivät saa rumentaa maisemaa rakennusten ulkopuolella.

Kiinteistölautakunta hyväksyi keskiviikkona Pinellan avoimen tarjouskilpailun käynnistämisen. Lopullisen hyväksynnän kilpailulle ja kauppaehdoille antaa kuitenkin vielä kaupunginhallitus.

Pinellan uusi omistaja ottaa joka tapauksessa Sunborn Saga Oy:n vuokralaisekseen, sillä yrityksen kaupungin kanssa aikaisemmin tekemä vuokrasopimus siirtyy kaupassa ostajalle. Sunborn Saga Oy:n tavoitteena on avata ravintola Pinella jo ensi vuoden vappuna, mikä lienee nyt mahdotonta. Korjaustöiden on arvioitu kestävän ainakin vuoden verran.

Sunborn Saga Oy aikoo jättää Pinellasta oman tarjouksensa. Yritys tarjoutui myös noin vuosi sitten ostamaan rakennukset, mutta silloin kaupunki ei halunnut myydä vanhaa ravintolaa.

Tarjouskilpailun järjestäminen vei kaupungilta aikaa kuukausikaupalla, sillä Pinellan myyntipäätös tehtiin jo tammikuussa. Päätöksen perusteena on muun muassa se, että Turku välttyy remonttikustannuksilta ja -riskeiltä.

Peruskorjauksen lisäksi Pinellan ostajan huoleksi tulevat myös mahdolliset arkeologiset kaivaukset ja maa-aineiden puhdistus. Aiemmin Pinellan alueella on ollut muun muassa huoltoasema, joka on voinut pilata maaperää.

Uuden omistajan on tehtävä erittäin huonokuntoisten rakennusten peruskorjaus hyvässä yhteisymmärryksessä museoviranomaisten kanssa. Julkisivujen, vesikattojen tai sisätilojen kulttuurihistoriallista arvoa tai tyyliä ei saa muuttaa. Korjausvelvoitteen täyttämiseksi kaupunki vaatii 1,8 miljoonan euron vakuuden.