Uutiset

Suomi aikeissa kasvattaa Kosovo-laskun 45 miljoonaan euroon

TS/Jari Laurikko<br />Vänrikki Keijo Suihko esittelee rauhanturvaajan suojavarusteita valtiovarainministeri Jyrki Kataiselle. Kapteeni Teemu Virkkala (vas.) ja kenraali Kari Rimpi tarkkailevat vieressä.
TS/Jari Laurikko
Vänrikki Keijo Suihko esittelee rauhanturvaajan suojavarusteita valtiovarainministeri Jyrki Kataiselle. Kapteeni Teemu Virkkala (vas.) ja kenraali Kari Rimpi tarkkailevat vieressä.

HEIKKI VENTO

Suomi on laajentamassa osallistumistaan helmikuussa itsenäistyneen Kosovon kriisinhallinnassa. Keskiviikkona kaksipäiväisen vierailunsa maassa aloittaneen valtiovarainministeri Jyrki Kataisen (kok) mukaan suomalaisten vuosikustannukset nousevat 45 miljoonaan euroon.

Katainen on ensimmäinen suomalaisministeri, joka vierailee itsenäistyneessä maassa. Kosovon itsenäisyys on voimakkaasti kiistanalainen. Serbia ja Venäjä eivät ole tunnustaneet Kosovoa. Euroopan unionin maista esimerkiksi Espanja ei tunnusta maata.

Suomi tunnusti maan viipeellä, jota selitettiin presidentti Tarja Halosen matkakiireillä. Toisen arvion mukaan Halonen ei olisi ollut erityisen innostunut tunnustamisesta.

Katainen, joka kannatti ponnekkaasti tehtyä päätöstä, perusteli matkaansa halulla tutustua rauhanturvatoimintaan.

Yhdistyneiden kansakuntien Nato-johtoisissa Kfor-joukoissa on tällä hetkellä noin 400 suomalaista. Euroopan unionin Eulex-operaatioon on tarkoitus lähettää 60 henkilöä.

Jatkuu mainoksen jälkeen
Mainos päättyy

Eulex suurissa vaikeuksissa

Suomalaisten lisäpanostus ohjataan Eulexin kautta. YK vetäytyisi EU:n tieltä.

EU ei kuitenkaan ole pystynyt sopimaan Eulexin käynnistämisestä vaan aloitus on siirtymässä. Kataisen mielestä Eulex on erityisesti YK:n ja EU:n pulma, ei albaanien ja serbien.

Mikäli Eulex joskus käynnistyy, Suomen apu kohdistuisi Kataisen mukaan erityisesti koulutuksen ja hallinnon järjestämiseen.

Kataisen on määrä tänään keskustella Suomen ja Kosovon sekä Kosovon ja EU:n suhteista maan presidentin Fatmir Sejdiun kanssa. Presidentin lisäksi Katainen tapaa lyhyesti maan varapääministerin, valtiovarainministerin ja EU:n edustajia.

Ongelmia pohjoisessa

Katainen tutustui keskiviikkona Kfor:n ja erityisesti suomalaisjoukkojen toimintaan. Ministerille alueen tilannetta selvitti suomalaisjoukkojen komentaja, eversti Pekka Saariaho .

- Tilanne vaikuttaa hyvältä, Katainen arvioi.

Suomalaiset toimivat pääkaupunki Pristinan ympäristössä. Katainen arveli, että maan serbialueilla pohjoisessa albaanien ja serbien välit ovat kireämmät.

Kosovon uusi perustuslaki tulee voimaan kesäkuun 15 päivänä.

- Voi kuvitella paineiden kasvua, Katainen arveli.

Suomalaisten vastuu varsinaisessa rauhanturvatoiminnassa lisääntyy elokuun alussa, kun Kfor:n keskimmäisen taisteluosaston johto siirtyy Suomelle. Vahvana ehdokkaana komentajaksi on mainittu prikaatikenraali Kyösti Halonen , 50. Halonen on pääesikunnan johtamisjärjestelmäosaston päällikkö.

Kirjoituspöytäkatsausten lisäksi Kataiselle näytettiin Kfor-joukkojen mellakantorjuntaharjoitus. Camp Villessä suomalaisista ja ruotsalaisista kootut harjoitusryhmät esittivät, kuinka estetään etnisen joukkion pääsy toisen alueelle. Katsojille ei kerrottu, olivatko vesipulloilla aseistautuneet serbejä vai albaaneja.

Tiesululla Katainen seurasi, miten suomalaiskomppanian partio tarkasti siviiliautoja. Aseistetun partion apuna oli tulkki ja huumekoira.