Uutiset

Aarrelaivan sijainti selviää merikartasta

Turun Sanomat

Arvohylky Vrouw Maria makaa meren pohjassa Saaristomeren reunalla, Nauvon Trunsön lähellä. Tarkka sijainti on periaatteessa salainen, mutta sen voi helposti päätellä hylkyä ympäröivän suoja-alueen perusteella.

Ympyränmuotoisen suoja-alueen halkaisija on 1 500 metriä, ja alue on myös merkitty merikarttaan. Alueen sisäpuolelle ei saa ankkuroida eikä siellä saa sukeltaa.

Muutamista Saaristomeren hylyistä on viime vuosina ryöstetty esineitä. Esimerkiksi Vuonna 2006 paljastui, että Vrouw Marian lähellä sijaitsevaa keskiaikaista Egelskärin hylkyä oli pengottu.

Vrouw Marian löytäneet sukeltajat korostivat jo vuonna 2005 hovioikeudessa, että hylkyyn on helppo päästä kenenkään huomaamatta. Heidän mielestään Vrouw Maria oli vaarassa joutua ryöstetyksi.

- Tietysti sellainenkin riski on olemassa, opetusministeriön ylitarkastaja Päivi Salonen myöntää.

Salonen kuitenkin korostaa, että aluetta valvotaan jatkuvasti. Hän myös toteaa, että aluksen nostamiseen liittyy riskejä.

Jatkuu mainoksen jälkeen
Mainos päättyy

Museovirasto ei ole huolissaan hylynryöstäjistä.

- Meidän tekemillämme tarkastuksilla ei ole huomattu, että siellä olisi käyty, yli-intendentti Marja Pelanne sanoo.

Hylky lepää Metsähallituksen omistamalla Saaristomeren kansallispuiston alueella, ja aluetta valvoo Länsi-Suomen merivartiosto.

Suomen merimuseon mukaan hylky sijaitsee matalikkojen reunustamassa syvänteessä 41 metrin syvyydessä.

Vuonna 2005 hovioikeudessa jopa Länsi-Suomen merivartioston komentaja, kommodori Henrik Wärnhjelm myönsi, että kovalla aallokolla hylylle voisi päästä kumiveneellä.

Länsi-Suomen merivartioston apulaiskomentaja Ari Laaksonen ei silti ole huolissaan ryöstäjistä. Laaksonen kertoo, että alueella on koko ajan tutkavalvonta. Erityisessä tarkkailussa paikka ei kuitenkaan ole.

- Normaalin partioinnin yhteydessä katsotaan, mitä toimintaa siellä on, Laaksonen sanoo.

Merivartiosto on muun muassa käynyt tarkastamassa paikalla häärineiden sukeltajien lupia. Ne ovat olleet kunnossa.

Se, kuinka nopeasti merivartiosto ehtii tarvittaessa paikalle, riippuu muista työtehtävistä.