Uutiset

Stakesilta tukea mielisairaaloiden lakkauttamiselle

Kuopio, STT
Suomessa olisi Stakesin tutkimusprofessorin mukaan päästävä eroon psykiatrisista sairaaloista, kirjoittaa Savon Sanomat. Tutkimusprofessori Kristian Wahlbeckin mielestä laitoskeskeisyyden häivyttäminen on tarpeen mielenterveyspalvelujen uudenaikaistamiseksi.
 Puolet hoitopäivistä aiheutuu skitsofreniasta. Tämänkin sairauden hoidossa pärjättäisiin Wahlbeckin mukaan varsin pitkälle, jos käytettäisiin monimuotoisen avohoidon keinoja.
 Wahlbeck toteaa sairaalahoidon olevan nykyisin monelle käytännössä ainoa vaihtoehto, koska kotikunta ei ole järjestänyt tukea kotona selviytymiseksi.
 Tutkimusprofessori puhui Mielenterveyden keskusliiton ja Stakesin seminaarissa Finlandia-talossa. Stakesin ylilääkäri Timo Tuori muistutti samassa yhteydessä, että myös sairaalat voivat toimia avohoitokeskeisesti.
 KYS:n psykiatrian ylilääkäri Heimo Viinamäki sen sijaan katsoo, että psykiatrisen laitoshoidon tarve on pikemminkin kasvussa kuin vähenemässä. Tämä johtuu uusista ongelmista, kuten huumevieroituksista ja alkoholipsykooseista.