Talous

Eläkeyhtiö Etera aikoo pysytellä tiukkojen finanssiliittojen ulkopuolella

TS/Veikko Wahlroos<br />Toimitusjohtaja Kalevi Hemilän mukaan Turun Kuninkaanlaakson kaltaiset vanhusten palvelutalot sopivat hyvin eläkevakuuttaja Eteran sijoitussalkkuun.
TS/Veikko Wahlroos
Toimitusjohtaja Kalevi Hemilän mukaan Turun Kuninkaanlaakson kaltaiset vanhusten palvelutalot sopivat hyvin eläkevakuuttaja Eteran sijoitussalkkuun.

Timo Anttila

Eläkevakuutusyhtiö Etera ei enää tavoittele tiivistä liittoa yhden pankkiryhmän ja vakuuttajan kanssa. Eteran toimitusjohtajan Kalevi Hemilän mielestä tiukka liittoutuminen ja finanssitavarataloon kuuluminen ei pitkällä tähtäyksellä palvelisi eläkevakuuttajan ja sen asiakkaiden etuja.

- Jos lähtisimme yhden pankin ja yhden vakuutusyhtiön kanssa läheiseen yhteistyöhön, nykyiset asiakkaamme eivät olisi siitä välttämättä iloisia. Vaarana olisi, että me menettäisimme asiakkaita. Meidän on parempi säilyä itsenäisenä ja tehdä yhteistyötä kaikkien kanssa, Hemilä sanoo.

Hänen mukaansa Eteran asiakkaat, kuten rakennusliikkeet, ovat vuosien saatossa oppineet hoitamaan vakuutuksensa ja pankkiasiansa muiden tahojen kautta, jolloin liittoutuminen voisi potkaista eläkevakuuttajaa omaan nilkkaan.

Vielä viime syksynä eläkevakuuttaja mietti yhteistyötä säästöpankkien ja Lähivakuutuksen kanssa.

- Meillä on sellainen Aktian kanssa sellainen yhteistyösopimus, joka tyydyttää meitä. Keskusteluista muiden säästöpankkien ja Lähivakuutuksen kanssa ei ole tullut valmista, Hemilä kuittaa nykytilanteen.

Jatkuu mainoksen jälkeen
Mainos päättyy

Palvelutalot kiinnostavat

Etera on vanha LEL Työeläkekassa, joka hoiti yksinoikeudella lyhytaikaisten työsuhteiden eläketurvaa vuodesta 1962 lähtien.

Myöhemmin siihen liitettiin taiteilijoiden ja muiden erityisryhmien työeläkkeet.

Viime vuoden alusta yhtiö on toiminut työeläkemarkkinoilla normaalin eläkeyhtiön tyyliin ja kilpaillut muiden yhtiöiden kanssa myös lyhytaikaisten työsuhteiden ja taiteilijoiden työeläkevakuuttamisesta.

Normaaliin kilpailuun sopeutuminen on Hemilän mukaan tapahtunut yllättävän helposti. Yhtiö menetti viime vuonna muille työeläkeyhtiöille 5 600 vakuutusta, mutta nyt tilanne on normalisoitunut ja vakuutusten määrä on lähtenyt kasvamaan.

- Suuri osa lähtemisistä liittyy siihen, että vakuutukset kuuluivat julkisten alojen, kuntien ja valtion eläkejärjestelmän piiriin. Nyt tilanne on tasapainossa.

Hemilä vieraili tiistaina Turun Länsikeskuksen Kuninkaanlaaksoon syksyllä valmistuvassa vanhusten palvelutalossa, jonka Etera on rakennuttanut.

Palvelutalon viereen valmistuu myöhemmin kaksi senioritaloa, joita, samoin kuin palvelutaloa, hoitaa Esperi Care.

Etera on sijoittanut palvelu- ja senioritaloihin muuallekin Suomeen.

Esimerkiksi Helsingin vanhasta sotilassairaalasta Tilkasta kunnostetaan Eteran rahoituksella palvelutaloa, joka toimii samalla konseptilla kuin Kuninkaanlaakson hoivakeskus.

Hemilä ei sulje pois mahdollisuutta sijoittaa Eteran varoja vastaavanlaisiin kohteisiin muuallekin Turun alueella.

- Se on rakentajista ja kunnista kiinni. Työeläkeyhtiölle tällaisen palvelutalon omistaminen on hyvä kohde, koska se on riskitön ja väestön vanhenemisen myötä tiedetään, että kysyntää riittää. Tietysti pitää miettiä, kuinka paljon työeläkevaroja voidaan kiinteistöihin lopulta sijoittaa, hän sanoo.