Uutiset

Mittava Irak-kokous Tukholmassa ei
herätä etukäteen juurikaan odotuksia

LK/REUTERS<br />Merkkinä Irakin jälleen- rakennuksesta autopommi- iskussa runsas vuosi sitten tuhoutunut ja uudelleen pystytetty Sarafiya-silta avattiin liikenteelle tiistaina Bagdadissa.
LK/REUTERS
Merkkinä Irakin jälleen- rakennuksesta autopommi- iskussa runsas vuosi sitten tuhoutunut ja uudelleen pystytetty Sarafiya-silta avattiin liikenteelle tiistaina Bagdadissa.

JUHANI ROIHA

Irakin jälleenrakennus on pääteema Tukholman huomenna alkavassa ulkoministeritason Irak-konferenssissa. Noin sadan valtion valtuuskunnat saapuvat paikalle. International Compact With Iraq (ICI) -kokouksen kokoonkutsujina ovat Irakin hallitus ja YK.

Kokous on jatkoa viime vuoden toukokuussa Sharm-el-Seikhissä Egyptissä käydylle kokoukselle. Nyt on tilannearvion paikka, mihin vuodessa on ylletty. Yhdysvaltain läsnäolo Irakissa ei kuitenkaan kuulu kokouksen työjärjestykseen.

Järjestävän osapuolen, Ruotsin hallituksen edusmiehen, ulkoasiainministeriön valtiosihteerin FrankBelfragen mukaan odotukset eivät ole suuren suuret.

- Voimme vain toivoa prosessin jatkumista, Belfrage sanoo.

Rice tapaa myös Stubbin

Ruotsin hallitus ja sen ulkoministeri Carl Bildt ovat torstaipäivän maailmanpolitiikan keskiössä, kun YK:n pääsihteeri Ban Ki Moon , Yhdysvaltain ulkoministeri Condoleezza Rice ja 600 muuta kokousvaltuutettua kokoontuvat konferenssiin Infra Cityn konferenssikeskukseen Upplands Väsbyssä Tukholman pohjoispuolella.

Jatkuu mainoksen jälkeen
Mainos päättyy

On ensimmäinen kerta 1990-luvun alun jälkeen, kun Yhdysvaltain ulkoministeri poikkeaa Tukholmassa. Tuolloin, vuonna 1992, Lawrence Eagleburger vieraili Tukholmassa.

Irak-konferenssiin osallistuu myös Suomen ulkoministeri Alexander Stubb . Tarkoitus on, että hän keskustelisi konferenssin kuluessa yhdysvaltalaiskollegansa Condoleezza Ricen kanssa.

Kokoukseen osallistuvat muun muassa Irakin pääministeri Nuri al-Maliki ja Iranin ulkoministeri Manuchehr Mottaki .

Mittavat tavoitteet

Tavoitteet ovat tiukat. Viidessä vuodessa Irakista on tarkoitus luoda vakaa, yhtenäinen ja demokraattinen valtio. Toisekseen kansainvälinen tuki on kyettävä kanavoimaan, samalla kun YK:n asemaa Irakin kehityksessä vahvistetaan.

Velkasaneeraus, kaupan kasvattaminen, investoinnit, sovinnollisuus, turvallisuuskysymykset ja ihmisoikeudet ovat niitä seikkoja, joihin Irak tarvitsee muun maailman tukea.

Irak kantaa vastaavasti vastuun taloudellisten ja poliittisten uudistusten toteuttamisesta yhteistyössä YK:n kanssa. Irakin pääministerin Nuri al-Malikin tuoreen arvion mukaan Irak on edistynyt poliittisesti, ja turvallisuus on kohentunut.

Yhdysvaltain mukaan väkivalta Irakissa on vähentynyt tuntuvasti viimeksi kuluneina aikoina.

1700 poliisia vartioimassa

Tukholman kokouksen turvallisuusjärjestelyt ovat erittäin huomattavat. Siitä vastaavat muun muassa 1700 poliisia.

Konferenssin järjestelyissä oli pulmana löytää Tukholmasta riittävät kokoustilat, mitä ulkoministeri Carl Bildt on pitänyt jopa piinallisena ruotsalaisvaltiolle.

Kokouspaikka sijaitsee hotelleineen ja konferenssitilojen "kahdenvälisine" kokoustiloineen otollisesti Arlandan lentokentän ja Tukholman puolivälissä, mikä lopullisesti ratkaisi järjestäjän, Ruotsin hallituksen, kokouspaikkavalinnan. Muun muassa Älvsjön messukeskus Tukholmassa jäi toiseksi.

Suuri osa 600 kokousvaltuutetusta ja noin sadasta valtuuskunnasta välttyy Tukholmassa käymiseltä. Useimmat ulkoministerit eivät kuitenkaan voi olla poikkeamatta maidensa edustustoissa, minkä vuoksi Irak-konferenssi heijastuu myös Tukholmaan ja sen liikenteeseen.

Toimittajia on akkreditoitunut kokoukseen noin 300, joista sata tulee ulkomailta, yksin Irakista noin 50.

Jatkuu mainoksen jälkeen
Mainos päättyy