Uutiset

Lento-operaattoreille lisälasku mekaanikkojen lupakokeesta

TS/<br />Ilmailuhallinnon mekaanikoilta vaatima koe tietää ylimääräisiä kustannuksia lento- ja huoltoyhtiöille. Timo Yletyinen ja Ari Valkonen huolsivat Airbus A320 -matkustajakonetta Helsinki-Vantaan lentokentällä.
TS/
Ilmailuhallinnon mekaanikoilta vaatima koe tietää ylimääräisiä kustannuksia lento- ja huoltoyhtiöille. Timo Yletyinen ja Ari Valkonen huolsivat Airbus A320 -matkustajakonetta Helsinki-Vantaan lentokentällä.

JUSSI ORELL

Ilmailuhallinnon määräämä ylimääräinen teoriakoe hämmentää huoltomekaanikkoja ja lento-operaattoreita. Ilmailuhallinto vaatii ns. B2-kokeen suorittamista mekaanikkojen lupakirjaan sisällytettyjen rajoitteiden poistamiseksi ja lupakirjan muuntamiseksi EU-standardien mukaiseksi. Jos mekaanikko ei suorita koetta, hän ei saa tehdä töitä, jotka liittyvät sähkö-, radio-, lennonohjaus- ja yhteydenpitojärjestelmien huoltoon.

- Kansallisissa lupakirjoissa ei ole aiemmin ollut rajoitteita. Tällöin yksi henkilö on voinut kuitata koneen huollon kokonaisuudessaan. Muissa EU-maissa lupakirjoja on alusta alkaen pääsääntöisesti muunnettu yhteiset standardit täyttäviksi kansallinen etu huomioiden. Suomalaisen viranomaisen menettely on ihan poikkeuksellista, arvostelee Lapin ammattiopiston ilmailutekniikan osaston koejohtaja ja Lapin Tilauslennon CA-manageri Kari Siitonen .

- Tämä aiheuttaa lentoyhtiöille ylimääräisiä kustannuksia, joita ei yleisesti ole muissa EU-maissa. Lento-operaattorit joutuvat hoitamaan mekaanikkonsa muualta.

Jatkuu mainoksen jälkeen
Mainos päättyy

Siitonen uskoo, että monet mekaanikot jättävät kokeen tekemättä, vaikka se vaikeuttaa työnsaantia ja liikkumista työn perässä muualle Eurooppaan.

Ilmailuhallinnon myöntämä lupakirja on voimassa sellaisenaan muissa EU-maissa, vaikka näissä lupakirjan myöntämisen perusteet olisivat toisenlaiset. Tällöin mekaanikon suomalaisessa lupakirjassa olevat rajoitukset ovat voimassa myös muualla.

Siitonen uskoo, että asiaa puidaan tarvittaessa EY-tuomioistuimessa. Lupakirjojen muuntamista koskevista päätöksistä on valitettu ainakin Helsingin ja Rovaniemen hallinto-oikeuksiin.

Hallinto perustelee tietojen päivittämisellä

Apulaisjohtaja Kai Myllymäki Ilmailuhallinnon koulutus- ja lupakirjat -osastolta myöntää, että Euroopan lentoturvallisuusviraston (EASA) osa 66:n mukaisen B2-lupakirjan rajoitusten poistamiseksi järjestettävä koe aiheuttaa lento-operaattoreille ja huoltoyhtiöille lisäkuluja. Ilmailuhallinnon mukaan ilmailuelektroniikka on kuitenkin kehittynyt niin paljon, että mekaanikkojen taitojen päivitykselle on tarvetta.

- EASA vahvisti vuodenvaihteessa tekemässään tarkastuksessa, että tulkintamme lupakirjoihin asetetuista rajoituksista on sinällään oikea. Asiakkaan kannalta tilanne on tietysti ikävä, mutta perustulkintamme on EASA:n mielestä oikea.

Teoriakokeen suorittaminen maksaa 26 euroa henkilöä kohden.

- Ilmailuhallinnolle kokeiden järjestäminen tulee 4-5 kertaa kalliimmaksi. Siinä mielessä tämä on meiltä kädenojennus.

Kolmella eri paikkakunnalla järjestettyihin kokeisiin on tähän mennessä ilmoittautunut 12 mekaanikkoa.

- Oletusarvomme on, että kokonaismäärä voisi olla parisensataa. Alan koulut ja korjaamot lähettävät koontilistoja, joten yhdellä listalla voi olla kymmeniä nimiä, Myllymäki arvioi.

Finnair kouluttaa Sveitsissä

Finnairin teknisen koulutusosaston päällikkö Mika Kiuru kertoo, että Finnair maksaa mekaanikkojensa B2-kokeen.

Finnair oli ehtinyt jo tehdä sopimuksen erään sveitsiläisen tahon kanssa kokeen järjestämisestä joukolle mekaanikkoja, kun tieto Ilmailuhallinnon järjestämästä kokeesta tuli. Kokeen suorittaminen Sveitsissä tulee yhtiölle kalliimmaksi kuin Suomessa, mutta sopimusta ei Kiurun mukaan enää pureta.

Jatkuu mainoksen jälkeen
Mainos päättyy

- On hyvä, että Ilmailuhallintoon saatiin vihdoin koekysymyspankki, jonka avulla kokeen voi suorittaa myös täällä.

Kiuru myöntää, että suomalaisviranomaisen eräitä muita EU-maita tiukempi lupalinja on aiheuttanut Finnairille päänvaivaa.

- Kyllähän se on vaikeuttanut toimintaa, kun mekaanikkojen käytettävyys on ollut huonompi.