Talous

Kysyntä ja vientirajoitukset nostivat riisin hintaa

Kuluttajien kysyntä riisille on suurta, mutta vientirajoitukset nostavat sen hintoja. Kuva: Lehtikuva.
Kuluttajien kysyntä riisille on suurta, mutta vientirajoitukset nostavat sen hintoja. Kuva: Lehtikuva.

Helsinki, STT
Riisin maailmanmarkkinahinnan nopeaa nousua kiihdyttivät kuluttajien vahvan kysynnän, energian kallistumisen ja dollarin kurssin laskun lisäksi ennen muuta suurten riisintuottajamaiden markkinatoimet. Niiden asettamat vientirajoitukset nostivat asiantuntijoiden mukaan hintoja supistamalla merkittävästi riisin tarjontaa maailmanmarkkinoilla.
 Vientirajoitusten vaikutus oli suuri, koska riisiä liikkuu kansainvälisessä kaupassa vain noin 30 miljoonaa tonnia vuodessa. Suuret riisin ostajat kiirehtivät niukkuutta pelätessään täyttämään alentuneita varastoja samaan aikaan, kun riisin tarjonta markkinoilla supistui.
 Vientirajoitukset estivät omia tuottajia hyötymästä korkeista markkinahinnoista. Viennin rajoittaminen vahvisti myös vehnän markkinahinnan nousua.
 Suurimpia riisin tuottajia ovat Thaimaa, Yhdysvallat ja Intia. Suurimpia tuojia ovat esimerkiksi Filippiinit ja Bangladesh.
 Intia rajoitti riisin vientiä jo viime syksynä ja laajensi vientirajoituksia keväällä. Vientirajoituksia ovat tänä vuonna ottaneet käyttöön myös Egypti, Vietnam, Brasilia, Indonesia ja Bangladesh.