Uutiset

Metallityöväen liitto päätti jatkaa suurliiton selvittämistä

TS/Janne Ruotsalainen
TS/Janne Ruotsalainen

MATTI ARVAJA

Metallityöväen liitto jatkaa kuuden teollisuuden ammattiliiton fuusioedellytysten selvittelyä. Asia ratkaistiin demarien voimin lukemiin 300-182 päättyneen äänestyksen jälkeen Tampereen liittokokouksessa.

Suurliittoasiasta äänestämistä yritettiin välttää viimeiseen asti demarien ja vasemmistoliittolaisten välisissä neuvotteluissa. Demarit olisivat olleet valmiita järjestämään fuusiosta sitovan jäsenäänestyksen, jotta asiaa ei olisi tarvinnut viedä nyt liittokokousäänestykseen.

Paljon keskustelua aiheuttanut eläkeläisten asema on vielä avoin liittofuusiossa. Päätöksen mukaan pysyvästi eläkkeelle siirtyneiden jäsenten asema tulee kuitenkin turvata takaamalla heille osallistumisoikeus ammattiosaston ja liiton toimintaan.

Johtoratkaisusta jälkipuintia

Erkki Vuorenmaata Metallityöväen liiton puheenjohtajaksi tukenut liiton Varsinais-Suomen demariryhmä on ymmällään järjestön johtajavaihdoksesta.

- Kyllä nyt heittäydytään tyhjän päälle. Puheenjohtajassa pitää aina olla rukkasen hajua, sanoo piirin demariryhmän puheenjohtaja, halikkolainen Lasse Helskyaho . Hänen mielestään rukkasen haju on liian kaukana uudesta puheenjohtajasta Riku Aallosta .

Jatkuu mainoksen jälkeen
Mainos päättyy

Helskyaho nousi maakunnan demariryhmän johtajaksi, kun piirin puheenjohtaja Marko Tastula joutui jättämään liittokokouksen väliin liian vähäisen kannatuksen takia.

Helskyahon näkemyksen puheenjohtajavaihdoksesta allekirjoittavat myös vähemmän aikaa ammattiyhdistyshommia tehneet Päivi Tuomela Somerolta ja Paula Elo Laitilasta.

- Uusi puheenjohtaja on minulle aivan tuntematon, Laukamo-yhtiöissä työskentelevä Tuomela toteaa.

Varmemmaksi vakuudeksi Helskyaho arvioi, että Vuorenmaalla oli jo valintahetkellä hyvät puheenjohtajan ominaisuudet ja ne ovat matkan varrella vain parantuneet.

Kolmikolla on kriittinen kanta myös kuuden teollisuusliiton fuusiohankkeeseen. Helskyahon mukaan ei ole lainkaan varmaa, paraneeko metalliväen edunvalvonta suurliiton myötä.

- Siitä voi tulla niin iso laiva, etteivät perämiehet riitä eikä kapteenikaan kaikkeen kerkeä, Leinovalun palveluksessa työskentelevä Helskyaho tuumii.

Aalto kelpaa vasemmalla

Vasemmistoliiton liittokokousryhmää johtava salolainen Raimo Nieminen arvelee, että vasemmistoliittolaiset tulevat hyvin toimeen uudeksi puheenjohtajaksi valittavan talouspäällikkö Aallon kanssa. Aalto on suhtautunut nykyistä puheenjohtajaa kriittisemmin esimerkiksi suurliittohankkeeseen.

- Aallon arvostelu on kohdistunut erityisesti suurliiton talousvaikutuksiin, Halikko Worksin pääluottamusmiehenä toimiva Nieminen arvioi.

Niemisen mielestä tähän mennessä ei ole ilmennyt, mitä etua suurliitosta olisi yksittäiselle jäsenelle.

Hän arvelee, ettei muilla liitoilla ole halua lähteä sektorikohtaiseen edunvalvontaan. Tällöin saman työpaikan työntekijöillä olisi vain yksi työehtosopimus ja yksi pääluottamusmies.

Metallissa on väläytelty voimassa olevan työehtosopimuksen irtisanomista paikallisten palkankorotuserien jaossa ilmenneiden hankaluuksien takia. Niemisen mukaan työnantaja on ohjeistanut erityisesti suuriin konserneihin kuuluvia yrityksiä niin voimallisesti, ettei paikallinen sopiminen ole onnistunut.

- Paikalliseen sopimiseen ei olla tyytyväisiä. Optio työehtosopimuksen irtisanomisesta voi hyvin olla tarpeen, Nieminen toteaa.

Jatkuu mainoksen jälkeen
Mainos päättyy

Nieminen on toiminut Metallityöväen liiton liittovaltuuston puheenjohtajana kuluneen nelivuotiskauden. Jatkopaikkaa ei ole tiedossa, sillä Vasemmistoliiton Varsinais-Suomen piiri päätti asettaa tavoitteekseen liittotoimikunnan paikan. Liittotoimikuntaan on ehdolla Turun telakan pääluottamusmies Jari Aalto .

Turun telakalla nykyisin työskentelevästä Päivi Ahosesta (sd) taas ollaan tekemässä metallin valtuuston varapuheenjohtajaa.

TS/Janne Ruotsalainen
TS/Janne Ruotsalainen
TS/Janne Ruotsalainen
TS/Janne Ruotsalainen
TS/Janne Ruotsalainen
TS/Janne Ruotsalainen