Uutiset

Finnjet aiotaan ostaa Turkuun hotelli- ja turistikeskukseksi

TS/<br />Finnjet kuvattuna Atlantilla vuonna 2005. Sittemmin Silja Linen logot on maalattu peittoon, eikä aluksen kunnosta ole tarkkaa tietoa. Turkulaisliikemiesten mukaan se on sisätiloistaan lähes uuden veroinen.
TS/
Finnjet kuvattuna Atlantilla vuonna 2005. Sittemmin Silja Linen logot on maalattu peittoon, eikä aluksen kunnosta ole tarkkaa tietoa. Turkulaisliikemiesten mukaan se on sisätiloistaan lähes uuden veroinen.

RAMI NIEMINEN

Turkulainen rahoittajaryhmä neuvottelee Finnjetin tuomisesta Aurajokeen. Keskustelut aluksen nykyisen omistajan kanssa on aloitettu, ja laivan matka Intiaan romutettavaksi on keskeytetty. Tällä hetkellä Finnjet, nykyiseltä nimeltään tosin Kingdom odottaa päätöstä kohtalostaan Saudi-Arabian edustalla.

- Laiva on meidän, kunhan rahoitus saadaan kuntoon, kertoo sijoittajaryhmän puuhamies Johnny Sid.

Hän ei halua paljastaa, miten paljon rahaa on kerätty tai ketkä kaikki hankkeessa ovat mukana. Ryhmä on kuitenkin valmis maksamaan aluksesta 8,8 miljoonaa euroa.

Potista puuttuu vielä nimeämätön summa, jonka haalimiseksi sijoittajat etsivät kuumeisesti vielä lisää pääomaa. Koko projekti on pantu alulle vasta viime viikolla.

Sidin mukaan alukselle on varattu telakkapaikka Italiasta, jonne se on tarkoitus kuljettaa kunhan kauppa lyödään lukkoon. Kunnostusten jälkeen se tuotaisiin Suomeen Euroopan rannikkoa seilaten.

- Finnjetin vanhat työntekijät ovat olleet erittäin innoissaan tästä hankkeesta. He ovat lupautuneet järjestämään talkoovoimin laivan loppumatkan Italiasta, Sid kertoo.

Jatkuu mainoksen jälkeen
Mainos päättyy

Turku parempi kuin Espoo

Maahantuontiyrittäjänä toimiva Johnny Sid ei paljasta, kuka turkulaisoperaation varsinainen alullepanija on. Samaan aikaan Espoossa on puuhattu Finnjetin pelastusoperaatiota vuorineuvos Martin Saarikankaan johdolla. Sidin mukaan Saarikangas vinkkasi Finnjetistä myös turkulaisia.

Turun Sanomien tavoittama Saarikangas ei halunnut kommentoida, vihjasiko hän sijoittajia huolimatta omasta valtuustoaloitteestaan. Sen hän kuitenkin myöntää olleen osin mediapeliä.

- Minä jätin Espoossa asiasta aloitteen, kun ajattelin, että sillä saataisiin asialle huomiota ilmaiseksi.

Vuorineuvos vahvistaa myös Sidin väitteen, että näkisi Finnjetin mieluummin Turussa kuin Espoossa.

- Käsittääkseni Espoossa ei ole sellaista laituria, joka olisi hyvä. Pysyvä laituripaikka vaatii veden, viemärin ja sähköliitännän, jotta laivan ei tarvitse käyttää omia koneitaan. Ja Turkuhan olisi kaunis paikka Finnjetille.

Alus sisältä kunnossa

Saarikangas myös väläyttää mahdollisuutta osallistua turkulaisten projektiin.

- Kun tämän aloitteen tein, lähtökohtana oli, että olen itse valmis osallistumaan tavalla tai toisella Finnjetin pelastamiseen, Martin Saarikangas vihjaa.

Turkulaisliikemiehet ovat kaavailleet Finnjetin sijoituspaikaksi alustavasti Wärtsilän vanhan telakan edustaa Aurajoen suulla. Kaupungin kanssa ei ole vielä asiasta puhuttu, mutta sijoittajat ovat valmiita neuvottelemaan laivan värityksen maisemaan sopivaksi.

- Finnjet toisi elämää takaisin jokisuulle, jossa on ollut hiljaista telakan jälkeen, Sid kuvailee.

Hänen mukaansa alus on sisätiloistaan lähes uutta vastaavassa kunnossa. Sitä remontoitiin viimeksi vuonna 2005, eikä aluksen hyttejä ole sen jälkeen käytetty lukuun ottamatta aluksen visiittiä opiskelija-asuntolana New Orleansissa. Loistokunto oli hänen mukaansa tärkeä kriteeri pelastusoperaatioon kehittymisessä.

- Bisnesideana tämä on järjettömän hyvä. Koko aluksen saa käytännössä romuraudan hinnalla ja maalikerros ulkopintaan on ainoa mitä sille tarvitsee tehdä, Sid hehkuttaa.

Hänen mukaansa alukseen voitaisiin perustaa joko hotelli tai asuntoloita. Kaupungille tarjotaan mahdollisuutta perustaa laivaan turisti-infopiste.

Jatkuu mainoksen jälkeen
Mainos päättyy

Sen pidemmälle suunnitelmat Finnjetin käytöstä eivät olekaan ehtineet kehittyä.

Turun Sanomat kysyi halukkuutta hankkeeseen muutamilta Turun tunnetuilta liikemiehiltä. Tavoitetuista kukaan ei ollut tulossa mukaan, mutta ei halunnut liioin kommentoida asiaa.