Talous

Väyrynen tuohtui Verheugenin
puutullilausunnoista

TUOMAS MURAJA

Ulkomaankauppa- ja kehitysministeri Paavo Väyrynen (kesk) on tuohtunut EU-komission varapuheenjohtajan Günter Verheugenin kannanotoista Venäjän kanssa käytyihin puutullineuvotteluihin.

- Ei ole kyllä hyvä, että Verheugen on jatkanut puutullien kommentointia julkisuudessa. Asia ei kuulu hänelle, eikä hän näköjään tunne sitä, Väyrynen jylisi maanantaina Brysselissä EU-ministerikokouksen yhteydessä.

Verheugen on antanut asiasta lausuntoja, jotka komissio on joutunut myöhemmin perumaan. Komissaari itse on väittänyt, että hänen puheitaan on julkisuudessa tulkittu väärin, mutta maanantain Kauppalehdessä julkaistussa haastattelussa Verheugen totesi Venäjän hallituksen uuden teollisen strategian merkitsevän Suomen ja Ruotsin metsäteollisuudelle selvää muutosta pitkän aikavälin kilpailukykyyn.

- Komissaarin argumentit eivät kerta kaikkiaan pidä vettä, Väyrynen kommentoi Verheugenin räväköitä lausuntoja.

Kun Venäjän ja komission väliset neuvottelut epäonnistuivat maaliskuussa, Väyrynen kertoi ryhtyneensä heti keskustelemaan asiasta Venäjän kanssa kahden kesken.

Jatkuu mainoksen jälkeen
Mainos päättyy

"EU:n panos ollut hyvä"

Väyrynen kehui kuitenkin EU-komission ja asiasta vastaavan kauppakomissaari Peter Mandelsonin panosta puutullineuvotteluissa. Väyrysen mukaan niissä on tehty kaikki mahdollinen ja maaliskuussa oltiin jo hyvin lähellä ratkaisua, mutta se kaatui, kun Venäjä päätti kytkeä asian maan WTO-jäsenyysneuvotteluihin.

Väyrynen sanoi jättäneensä Venäjälle puutulleista uusia ehdotuksia käydessään alkuviikosta Moskovassa.

Ajatuksena on vapauttaa paitsi latvaläpimitaltaan alle 15-senttinen, myös oksainen, mutkainen, laho tai muutoin muuhun kuin sellun valmistukseen sopiva koivu kokonaan tullista.

Tarkoituksena on niin ikään varmistaa, ettei ensi vuodenvaihteeseen ajateltu uusi korotus astuisi voimaan.

Väyrynen perusteli asiaa sillä, että on todennäköistä, että Venäjän WTO-sopimus syntyy tänä vuonna, jolloin korotus jää joka tapauksessa toteutumatta.

Toinen argumentti on, että tullien taso, josta neuvoteltiin maaliskuun lopulla oli lähellä nykyisiä lukuja.

- Venäjän puuvarat ovat niin suuret, että sitä riittää sekä jalostukseen että myyntiin. Venäjä ei pitkään aikaan pysty kaikkea puutaan yksin hyödyntämään. Jos vienti estetään, Venäjän oma metsätalous kärsii, Väyrynen näki.

Venäjän vastaus lähiviikkoina

Ministerin mukaan nykyinen tullipolitiikka ei myöskään edistä investointeja.

- Venäjälle investoivan yrityksen pitää kyetä myymään jonnekin se puu, jota se ei itse tarvitse. Jos tämä estetään vientitulleilla, toimitaan investointeja vastaan. Tämä ei ole meidän mielestämme viisasta, Väyrynen arvioi.

Venäjä on ilmoittanut antavansa esityksiin vastauksen lähiviikkoina.

Väyrynen uskoi tyydyttävän ratkaisun syntyvän, vaikka kuvailikin Venäjän olevan arvaamaton.

- Valta on hajautunut Venäjällä, mikä tekee ennustettavuuden vaikeaksi. Maassa on paljon eri tahoja, jotka vaikuttavat päätöksentekoon. Emme edes tunne kaikkia näitä tahoja. Tällainen on Venäjä nykyään, mutta vääntöä jatketaan, Väyrynen sanoi.