Talous

Viljelyala mahdollistaa Suomeen satoennätyksen

Harri Kavén

- Maailman niinkuin Suomenkin viljakaupassa ollaan siirtymässä säämarkkinoille, johtaja Antti Ollila Maatalouskeskosta sanoo.

Kylvöt on tehty ja viljelyalojen perusteella annettu satoennusteet, mutta lopputulos on säiden armoilla. Ollila huomauttaa, että meillä ovat kasvustot jo kärsineet kuivuudesta ja kylmistä öistä.

Maa- ja metsätalousministeriön tietopalvelukeskuksen kyselyn perusteella arvioidaan, että viljelyala Suomessa kasvaa noin 50 000 hehtaaria viime vuodesta. Kevätvehnää, kaura ja ohraa on kylvetty enemmän, mutta syysvehnää, ruista ja öljykasveja vähemmän kuin viime keväänä.

2007 Suomessa puitiin maan historian toiseksi suurin sato, kun laareihin kertyi 4,1 miljoonaa tonnia. Ennätys on 4,3 miljoonaa tonnia vuodelta 1990. Kohtuullisten sääolojen vallitessa se saattaa rikkoutua.

Vehnää kasvussa paljon maailmalla

Ollilan mukaan viljan kallistuminen maailmanmarkkinoilla on kannustanut lisäämään erityisesti vehnän tuotantoa.

Viime aikoina hinnat ovat hyvien sato-odotusten takia hieman alentuneet.

Jatkuu mainoksen jälkeen
Mainos päättyy

- Vehnää on ennustettu kertyvän noin 17 miljoonaa tonnia enemmän kuin viime satokaudella. Elokuun vehnäfutuurin hinta on pudonnut noin 190 euroon tonnilta, mutta on yhä 60 euroa enemmän kuin vuosi sitten, Ollila sanoo.

Myös ohran sadon uskotaan maailmalla kasvavan, mutta maissin viljely on vähentynyt.

- Suomen kannalta on hyvä, että kauran viljelyala kilpailijamaissamme on pienentynyt. Niinpä kauran vienti- ja hintanäkymät ovat suotuisat, Ollila toteaa.

Hän arvioi, että tuotannon kasvu pudottaa viljan hintaa sittenkin aika vähän, sillä kysyntä pysyy kasvussa ja varastot maailmalla jäävät edelleen pieniksi.

- Viljan kulutuksen kasvu edellyttää, että tuotanto kasvaa 1,8 prosenttia vuodessa. Meillä tämä merkitsee keskisadon nostoa 3 500 kilosta 4 200 kiloon hehtaarilta.